vandaag gesloten

LAP/LAB

tentoonstelling van 25 juni t/m 4 sept 2022

Naald  Draad  Kunst

Op zaterdag 25 juni 2022 opent de tentoonstelling LAP/LAB met drie vrouwelijke kunstenaars die experimenteren met textiel. Doeken, kleedjes, draden: Leoniek Bontje, Judith Koning en Inge Koetzier van Hooff laten zien dat stof niet stoffig is.

De creaties van Leoniek Bontje zien er ogenschijnlijk op afstand simpel uit. Alsof zij met potlood wat lijnen op papier heeft gekrast en zo eenvoudige figuren laat zien. Van dichtbij zie je, dat zij naald, garen en schaar heeft gebruikt. Op vernuftige wijze maakt zij met draad verbeeldingen van vooral vrouwelijke figuren. Van breekbaar garen met losse eindjes en bewust aangebrachte rafels maakt zij een voorstelling die juist kracht uitstraalt. Eén enkele draad is zo stuk, maar een web gesponnen van vele draden is onbreekbaar. Bontje legt zo het leven zelf vast in losse eindjes.

Als beeldend kunstenaar heeft Judith Koning een voorliefde voor bijzondere materialen. Materiaal met een geschiedenis, bij voorkeur tweedehands, zodat je er de schade aan kunt zien, alsof er sprake is van levenservaring in ogenschijnlijk dode objecten. Zij laat zich door van alles inspireren: de ruimte om zich heen, een woord, een gevoel. De uitwerking is altijd persoonlijk en speels, met een glimlach naar regels en conventies. Dit uit zich in foto’s, video-installaties, keramiek of werk met naald en garen. Haar installatie witlof en raketjes is een ode aan de natuur. Zij houdt van de ordening die doet denken aan de meetkundige rijen van de Italiaanse wiskundige Fibonacci. Zij herkent de herhalingen, de rangschikking en dus de serievorming in de natuur, bij vogels, zonnebloemen of witlof. "Vogels en raketten spotten" is een serieuze spot over rangschikking en serie in de natuur.

Inge Koetzier van Hooff schildert op zeilboot zeil sinds zij in 2008 per ongeluk aan een rivier in Spanje ging wonen en daar geen ander schildermateriaal voorhanden was. Sindsdien is gerecycled zeil haar favoriete canvas. Het is licht, sterk, ruim en de vlekken, naden en stiksels laten een geschiedenis zien. De zeilen zijn de hele wereld over geweest en geven daarom de reislustige en internationaal werkende kunstenaar een groot gevoel van vrijheid, en tegelijk ook verbondenheid met de mensen, modellen en plekken die zij door de zeilen leert kennen. Zij blijft steeds experimenteren met het materiaal en stemt haar technieken daar op af. De schilderijen van Inge laten veel aan de verbeelding over. Zij schildert alleen het hoognodige om uitdrukking te geven aan de figuren en laat de zeilen meespelen in de compositie. Juist wat niet is geschilderd heeft veel zeggingskracht, juist die open ruimte voor interpretatie.

Ga terug
Top