t/m 8/8 alleen ZA en ZO open

ZICHT op ALKMAAR
Geef Alkmaar cadeau

Kunstuitleen Alkmaar heeft fotograaf Jonathan Leih de opdracht gegeven om een kunstwerk te maken over Alkmaar en voor Alkmaarders en anderen. Een speciale editie in een oplage van 25. Leih maakt wat je noemt Vreemde Stadsgezichten. Verwacht van hem geen fraai gestileerde geveltjes en doorkijkjes. Het op de gevoelige plaat vastleggen van een kerk of een waterpartij voor een romantiserend ansichtkaarteffect is absoluut uitgesloten. Zijn kunstenaarsmotto luidt niet voor niets ‘Niets is wat het lijkt ‘. Hij zet bij voorkeur de wereld op zijn kop, neemt nooit iets té serieus en benadert álles met een knipoog.

Een aantal jaren geleden heeft hij onder de titel Robots een bijzondere serie stadsgezichten gecreëerd. Foto’s van wereldsteden als New York, Parijs en Amsterdam zijn door hem tot een nieuwe, bijzondere eenheid gecomponeerd. Het resultaat: een vervaarlijk, sciencefictionachtig figuur dat de kijker letterlijk overvalt. Je staat aan de grond genageld, met de vraag, wat hier aan de hand is.

Leih heeft de stad Alkmaar herschapen tot een monumentale, mechanische reus. In eerste instantie schokkend en schrikaanjagend, maar bij nadere beschouwing toch innemend en aandoenlijk. Wat direct opvalt is de monumentaliteit van het werk: de afmeting ( 90 * 60 ) en het feit dat het om gebouwen gaat. Je kunt een bezoek aan Alkmaar op foto vastleggen en vervolgens daarvan een traditioneel fotoalbum maken, of je pakt het aan zoals Leih dat doet. Architectonisch interessante gebouwen, waarvan sommige direct herkend worden, zijn gebruikt om een ander beeld op te roepen: een robot of een transformer. In de samenstellende delen herken je direct de Molen van Piet, de Sint-Laurenskerk, de Watertoren of het Stadhuis. De andere gebouwen zijn lastiger te benoemen. Een stad neergezet als mechanisme in de vorm van een zoektocht.


Robot Alkmaar, foto achter glas op di-bond
90 x 60 cm     €  780

Is te koop of te leen.
Wees er snel bij
Totale oplage van deze speciale editie is 25.

De foto's zijn voorzien van handtekening, oplagenummer en certificaat.

 

Meer werk van Jonathan Leih bij Kunstuitleen Alkmaar

Ga terug
Top