Nu te zien 2019

DE ZEE EN 11 KUNSTENAARS

17 november t/m 5 januari

De kunstenaars verbeelden in hun werk de zee en alles wat er aan grenst of zich erop beweegt. Van precieze technici, die op de hoogte zijn van elk scheepsdetail, tot ruige registrators met een breed gebaar en een bewogen expressie.

Er is werk te zien van Winnifred Bastian, Ingrid Dingjan, Luk van Driessche, Geer Huybers, Katinka Krijgsman, Leentje Linders , Edith Madou, Ageeth van den Oever, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Rein de Vries en Coob Zeeman.

De opening van de tentoonstelling is op zondag 17 november om 15 uur door J.C. de Bruin, kapitein ter zee en commandant van het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder.Shantykoor De Bakszeuntjes verzorgt de muzikale omlijsting met zeemansliederen. Je bent hierbij van harte welkom. 

De 11 kunstenaars zijn allen lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Sinds de oprichting begin jaren 50 van de vorige eeuw heeft de NVZ een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. In de beginjaren bestaat er een sterke band met de Koninklijke Marine. Zo varen kunstenaars mee op de nieuwe oorlogsschepen uit die tijd om beeldend verslag te doen van hun ervaringen. Gedurende de jaren 60 en 70 vindt er geleidelijk een omslag plaats en dringen denkbeeldige en ambachtelijke vernieuwingen door. Rond de jaren 90 is er uit die ontwikkeling een vereniging ontstaan die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid als grondgedachte hanteert. Was de NVZ in het begin een typisch mannenbolwerk, nu is het een gemengd gezelschap waarbinnen evenveel mannen als vrouwen actief zijn. De diverse werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, grafische werken en keramiek, behoren tot de beste die de kunstenaars hebben gemaakt.

Ingrid Dingjan
Waddenzee
Gemengde techniek
Afbeelding boven

Ellen van Toor
Veerboot
Collage
afbeelding onder

 

imaginair landschap

Ook van Margot de Jager hebben we nieuw werk in de collectie.
Je kunt het komen kijken of meteen lenen. [of kopen :-) ]

Het werk van Margot de Jager maakt een puur realistische indruk. Het geschilderde landschap doet de toeschouwer denken aan bestaande locaties, alsof hij ze al eens eerder gezien heeft. Echter, zoals de kunstenaar zelf opmerkt: “De landschappen die ik schilder zijn altijd imaginaire landschappen en refereren niet bewust aan bestaande plekken.”. Zij gebruikt niet alleen olieverf, maar schrikt er niet voor terug om andere materialen – bijvoorbeeld garens – op te nemen in haar afbeelding.

Klik hier voor al het werk van Margot de Jager bij Kunstuitleen Alkmaar.


‘Barock Flowers 2’   olieverf op doek
100 x 55 cm   € 1.875
huurprijs zonder sparen € 18,50
huurprijs met sparen € 27,50 /maand waarvan je € 11 spaart
[foto boven]

‘Porcelain Light’  
olieverf op doek
75 x 140 cm   € 2.750
huurprijs zonder sparen € 26
huurprijs met sparen € 40/maand waarvan je € 24 spaart
[foto onder]

verstild leven

Van Han Reeder hebben we nieuw werk in de collectie.
Je kunt het komen kijken of meteen lenen. [of kopen :-) ]

Han Reeder is van vele (kunst-)markten thuis. Tekenen, schilderen en fotografie zijn even zo vele manieren om zich te uiten. “Schilderen en fotograferen voorzien voor mij in de behoefte om de werkelijkheid om me heen naar binnen te slepen en, zoekend naar eigen vormen, om te toveren tot iets wat helemaal van mij is.” Vooral in de fotografie heeft hij zijn eigen taal gevonden.

Zijn werk heeft eigenlijk altijd betrekking op het Nederlandse landschap, de ordening daarin van de ruimte, de kleuren en het licht. Graag maakt hij gebruik van ijs, glas en water om het licht zo veel mogelijk verschijningsvormen te ontfutselen. Zijn landschappen zijn geen “foto’s” die de werkelijkheid weergeven, maar veeleer tot mathematisch ingedeelde vlakken gereduceerd. De transparantie en de vlakverdeling maken zijn foto’s tot een grafisch abstract wonder.

Klik hier voor al het werk van Han Reeder bij Kunstuitleen Alkmaar


‘Noordhollands landschap’   fotografie
60 x 80 cm of 80 x 60 cm  € 675
huurprijs zonder sparen € 9,50
huurprijs met sparen € 12,50 /maand waarvan je € 5 spaart
[foto boven]

‘Vlas 1’ 
fotografie
60 x 80 cm of 80 x 60 cm   € 675
huurprijs zonder sparen € 9,50
huurprijs met sparen € 12,50 /maand waarvan je € 5 spaart
[foto onder]

Nieuwe panelen Hans Wap

ironisch en grappig

Van Hans Wap hebben we weer nieuwe panelen te koop en een aantal nieuwe werken om te lenen.
Je kunt ze komen kijken, kopen of lenen.

De creaties van Hans Wap zijn licht absurdistisch, ironisch en grappig en laten veel ruimte voor de fantasie. Een combinatie van beeld en tekst, voorstellingen voorzien van een kort – in toon humoristisch – vers. Paneel, zeefdruk en korte tekst leveren samen een kijkmoment op, dat grappig is en een glimlach tevoorschijn tovert én tegelijkertijd tot overpeinzing uitnodigt.
Hans wap beheerst vrijwel alle technieken die in de kunstwereld gangbaar zijn. Op doek schildert hij mensen of objecten in het landschap, in kleurrijke houtsnedes en zwart-witte linoleumsnedes toont hij zijn grafische kennis en kunde. Maar ook met keramiek en pasteltekeningen kan hij zijn visie op (elementen uit) de werkelijkheid duidelijk en adequaat uiten. “Onder woorden brengen“ kun je bijna zeggen. Hij publiceert tenslotte ook gedichten.

Klik hier voor al het werk van Hans Wap bij Kunstuitleen Alkmaar.
‘dit is dan onze hond’, zeefdruk op paneel
60 x 40 cm    € 70
alleen te koop
[foto boven]

‘zoals gebruikelijk…’, zeefdruk op paneel
60 x 40 cm   € 70
alleen te koop
[foto boven]

 

Ga terug
Vandaag open 14 - 17 uur