Nu te zien 2018

JAARRINGEN LOPEN

9 december t/m 6 januari 2019

DENISE KAMP is de maker van de poëtische bundel ‘Jaarringen lopen’.
Een bundel met 21 combinaties van beelden en gedichten over (opnieuw) beginnen, kwetsbaarheid, pijn en hoop.
De afbeeldingen en gedichten hebben een sterke onderlinge samenhang en nemen je als het ware mee op een persoonlijke reis door het leven.
Universele thema’s als verbinding, vrijheid, afscheid en troost komen in het werk tot uitdrukking en raken het direct persoonlijke.
Zoals Denise Kamp in haar beeldend werk veelzijdig en vrij gebruik maakt van uiteenlopende technieken zo kenmerkt ook haar poëzie zich door spontane associaties die wisselen in perspectief en tijd.
Tijdens de tentoonstelling zijn alle werken en gedichten uit het boek te zien.
Je bent van harte welkom.

Zondag 9 december was de boekpresentatie en opening door Joris Brussel, stadsdichter van Alkmaar.
werk op papier, 25 x 25 cm
gemengde techniek
(oliepastel, o.i inkt, gouache en drukinkt)
[foto boven]


Denise Kamp met een proefplaat voor het nieuwe boek Jaarringen lopen
[foto onder]

Nieuw werk Jadranka Njegovan

tussen abstractie en illusie, een zoektocht

In de kunstuitleen hebben wij twee nieuwe werken van Jadranka Njegovan om te lenen (of te kopen).

Wat direct opvalt in het werk van beeldend kunstenaar Jadranka Njegovan (1959, Zadar, Kroatië) is de precisie en zorgvuldigheid waarmee het is gemaakt. De perfectie straalt je tegemoet, meestal in smetteloos wit en diepzwart. Soms zijn er grijze overgangen, maar die zijn dan heel geleidelijk en functioneel.
Je kunt haar werk ook afdoen als ‘simpel, eenvoudig, kinderlijk. Strepen op papier’. Of, nog erger: ‘Dat kan mijn kind van vijf ook’. Maar de grafische voorstellingen van Njegovan zijn méér dan willekeurig getrokken lijnen op papier. Het feit dat de kunstenaar grafiek en haar favoriete lithografie (steendruk) gebruikt “als kunstvorm en niet als reproductiemiddel” laat zien dat zij niet zomaar iets doet, maar vanuit een duidelijk concept de wereld, haar wereld benadert en beschouwt.
“Mijn inspiratie vind ik in de natuur, in eenvoudige dingen om me heen, het grensgebied tussen abstract en figuratief, in teksten en poëzie.”

Haar benadering van de dingen om zich heen draagt een duidelijk analytisch karakter. Niet een realistische weergave van de werkelijkheid staat daarbij voorop, maar gedachten en vragen over het afbreken van de materie, over rijping, over het uit elkaar vallen van samengestelde vormen, over overwoekering door één levensvorm en de interactie binnen een groep. Daarom noemt zij de series werken op papier “Trying to Understand”.

Klik hier voor al het werk van Jadranka Njegovan bij Kunstuitleen Alkmaar.zonder titel 3 - 2018, lithografie
53 x 68 cm    €  350
huurprijs zonder sparen € 8
huurprijs met sparen € 10/maand waarvan je € 4 spaart
[foto boven]

zonder titel 7 - 2018, lithografie
53 x 68 cm    €  350
huurprijs zonder sparen € 8
huurprijs met sparen € 10/maand waarvan je € 4 spaart
[foto onder]

John Konijn

Abstract of Figuratief?

In het werk van John Konijn (1979) spelen de volgende motieven een overwegende rol: bossen, autowegen, steden, parken en dromen. Bij het vastleggen van deze elementen uit zijn directe omgeving zoekt hij naar díe specifieke combinatie en variatie van kleur, intensiteit en ritme die zijn schilderijen zo mysterieus maken. Konijn werkt niet vanuit een vast concept, vandaar die openheid. Wel kent hij een grote fascinatie voor ruimtewerking en de manier waarop lichteffecten kunnen worden ingezet en weergegeven. Verf brengt hij de ene keer aan alsof het vloeibaar is en alsnog kan uitlopen, een andere keer lijkt het alsof je door de stroperigheid heen moet kijken. Indrukken van buiten zijn belangrijk – de landschappen zijn even werkelijk als wat je langs snelwegen in verschillende provincies kan zien – maar pas op het atelier door kleurgebruik en schilderhand, worden zij wat zij volgens hem moeten zijn.
Het werk Crossroads is een goed voorbeeld van zijn werkwijze. Je ziet een avondlijk tafereel met autolichten en de contouren van bomen. Avondlicht en glanzend wegdek suggereren vocht, misschien heeft het geregend. In ieder geval is het zicht slecht. Maar, juist doordat dit herkenbare beeld zo wazig is weergegeven met in elkaar vloeiende kleuren en een zekere mate van stroperigheid in het verfgebruik, kan de kijker zijn eigen betekenis toekennen aan wat hij ziet, zijn eigen verhaal denken.Crossroads, olie op doek
60 x 95 cm  € 1.500
huurprijs € 22,50/maand waarvan u € 9 spaart
[foto boven]

Soest, olieverf op doek
70 x 100 cm  € 1.700
huurprijs € 25/maand waarvan u € 10 spaart
[foto onder]

TEXO STOOP

NIEUW WERK

Voor Texo Stoop is klei een heerlijk, natuurlijk en makkelijk materiaal om mee te werken. De naïviteit en onbevangenheid, zoals die te vinden zijn in kindertekeningen en sommige Afrikaanse kunst, spreken hem enorm aan. Hij streeft er dan ook naar zonder pretenties zijn beelden te maken. Zoals hij het zelf verwoordt: “Het is zoeken naar een gemoed waarin de dingen vanzelf gaan. Het is ook zelfonderzoek wat mij boeit. Als mij dit lukt gaat het op rolschaatsen, staan alle lichten op groen, en ontstaat er vaak iets waar ik zeer tevreden over ben en ik erg van kan genieten.“
Zijn beelden zijn méér dan zomaar mooie beelden, de uitgebeelde figuren van Stoop hebben stuk voor stuk een bijzonder sympathieke uitstraling en zijn heel wat meer waard dan een plekje in een lege hoek. De maker heeft er in ieder geval een ondefinieerbaar vrolijk ingrediënt in meegebakken.

Aldo, keramiek
42 x 25 x 18 cm   € 650
huurprijs € 12,50 per maand waarvan je € 5 spaart
[foto boven]

Something special for you, keramiek
40 x 26 x 16 cm € 650
huurprijs € 12,50 per maand waarvan je € 5 spaart
[foto onder]


Nieuwe kunstenaar

object of schilderij?

Werk van Michel Wijdeveld nieuw bij Kunstuitleen Alkmaar: je kunt het bekijken, lenen, en/of kopen.

Bij het werk van Michel Wijdeveld vraag je je af, of je met een schilderij van doen hebt of met een driedimensionaal object. De schilderijen die hij maakt zijn door hun grotere diepte tevens objecten.
Uitgaande van het eenvoudige principe dat een schilderij in essentie niet meer is dan verf op doek of paneel kwam hij tot een serie kleine kunstwerken die het midden houden tussen driedimensionale objecten en schilderkunst. Dit objectkarakter is ingegeven door zijn fascinatie voor het schilderij als ding. De tekens die hij toepast zijn ontleend aan een abstract-expressionistisch beeldidioom. Met behulp van sjabloontechniek worden de vormen overgezet op de objecten. De vormen beslaan zowel de voor- als de zijkanten.

Kijk hier voor alle nieuwe (hang)objecten van Michel Wijdeveld.
'Nr. 17.2', acrylverf op paneel
23 x 23 x 6 cm  € 500
huurprijs € 10 per maand waarvan je € 4 spaart
[foto boven]

'Nr. 17.3', acrylverf op paneel
25 x 14 x 8 cm  € 500
huurprijs € 10 per maand waarvan je € 4 spaart
[foto boven]

of leen er twee, dan betaal je € 17,50 per maand (je spaart dan € 7)
of drie voor € 22,50 per maand waarvan je € 9 spaart

Ga terug
Vandaag gesloten