Nu te zien 2019

EXPOSITiE architect Abe Bonnema

de Alkmaarse gebouwen t/m 25 augustus

In Alkmaar heeft architect Bonnema (1926-2001) opvallende gebouwen neergezet. Gebouwen waar je niet omheen kunt: de Huisvuilcentrale, het Politiebureau, het Stadskantoor, winkelcentrum De Mare (samen met andere architecten), het PEN-dorp en de houtskelet-woningen in Alkmaar-Noord. Bij Kunstuitleen Alkmaar aan de Bergerweg 1 is deze zomer een foto-expositie te zien van Bonnema's Alkmaarse scheppingen.

Gratis toegankelijk
maandag t/m vrijdag 9 - 17 uur

Dit is een samenwerkingsproject van Historische Vereniging Alkmaar, Architectuur Informatiecentrum Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar en Kunstuitleen Alkmaar.

Zie ook de mooie film van KunstNet TV over Bonnema: https://youtu.be/YKl6f0reRks

Karen Winnubst

WAAR? Ergens!

De fotografische landschappen van KAREN WINNUBST dragen niet voor niets de titel Somewhere. Het gaat de kunstenaar niet om een verifieerbare weergave van de werkelijkheid, zij creëert in haar digitale donkere kamer een eigen realiteit. Foto’s, gemaakt op verschillende locaties tijdens haar reizen over de wereld, voegt ze samen en manipuleert zij tot een niet-bestaand landschap. Een landschap dat misschien ergens, op een nog onbekende plek op deze planeet, wél zichtbaar is. Haar liefde voor de natuur is al in Namibië ontstaan, toen zij als kind speelde aan de ruige kust met zijn uitgestrekte, verlaten stranden en hoge zandduinen. Sindsdien doet zij niets liever dan nieuwe landschappen ontdekken tijdens haar vele reizen. Zij werkt daarnaast ook in opdracht, met name portretfotografie.


Somewhere IV, foto op dibond

61 x 91 cm     € 1195
huurprijs € 20 per maand waarvan je € 8 spaart
[foto boven]

Somewhere II, foto op dibond
61 x 91 cm € 1195
huurprijs € 20 per maand waarvan je € 8 spaart
[foto onder]

Nieuwe panelen Hans Wap

ironisch en grappig

Van Hans Wap hebben we weer nieuwe panelen te koop en een aantal nieuwe werken om te lenen.
Je kunt ze komen kijken, kopen of lenen.

De creaties van Hans Wap zijn licht absurdistisch, ironisch en grappig en laten veel ruimte voor de fantasie. Een combinatie van beeld en tekst, voorstellingen voorzien van een kort – in toon humoristisch – vers. Paneel, zeefdruk en korte tekst leveren samen een kijkmoment op, dat grappig is en een glimlach tevoorschijn tovert én tegelijkertijd tot overpeinzing uitnodigt.
Hans wap beheerst vrijwel alle technieken die in de kunstwereld gangbaar zijn. Op doek schildert hij mensen of objecten in het landschap, in kleurrijke houtsnedes en zwart-witte linoleumsnedes toont hij zijn grafische kennis en kunde. Maar ook met keramiek en pasteltekeningen kan hij zijn visie op (elementen uit) de werkelijkheid duidelijk en adequaat uiten. “Onder woorden brengen“ kun je bijna zeggen. Hij publiceert tenslotte ook gedichten.

Klik hier voor al het werk van Hans Wap bij Kunstuitleen Alkmaar.
‘dit is dan onze hond’, zeefdruk op paneel
60 x 40 cm    € 70
alleen te koop
[foto boven]

‘zoals gebruikelijk…’, zeefdruk op paneel
60 x 40 cm   € 70
alleen te koop
[foto boven]

 

Nieuw werk Jan Hollenberg

schoonheid Noord-hollands landschap

Van Jan Hollenberg hebben we nieuw werk in de collectie.
Je kunt ze komen kijken of meteen lenen. [of kopen :-) ]

‘Niet natuurgetrouw, maar wel getrouw aan de natuur’, zo zou je het werk van
Jan Hollenberg
kunnen omschrijven.
Hij steekt zijn liefde voor het Noord-Hollands landschap niet onder stoelen of banken, het loopt als een (vuur-) rode draad door zijn werk. Echter, zoek bij hem niet naar een realistische weergave van de werkelijkheid, hij is absoluut geen fotograaf van aangename plaatsjes in de natuur. Welke beeldende techniek hij ook gebruikt, het werk is  altijd figuratief, dus min of meer herkenbaar. Tegelijkertijd neigt het naar abstractie. Je herkent een bosgezicht, maar door kleurgebruik, schematisch werken en speciaal licht komt het natuurtafereel verstild, vervreemdend over. Krachtig, kleurig, expressief zijn kernwoorden bij de kwalificering van zijn werk, waarin “ik de schoonheid der natuur (wil) verbeelden, respect speelt hierin voor mij een zeer belangrijke rol.” De technieken die hij toepast lopen uiteen van ets / litho en houtsnede tot schilderen met gemengde techniek / acrylverf op papier of linnen en aquarel.

Klik hier voor al het werk van Jan Hollenberg bij Kunstuitleen Alkmaar.
'Mijzenpolder', acrylverf op papier
69 x 84 cm   € 800
huurprijs zonder sparen € 11
huurprijs met sparen € 15/maand waarvan je € 6 spaart
[foto boven]

'Bospad rond Bergen', acrylverf op papier
69 x 69 cm   €  650
huurprijs zonder sparen € 9,50
huurprijs met sparen € 12,50/maand waarvan je € 5 spaart
[foto boven]

Ga terug
Vandaag open 12 - 17 uur