Nu te zien 2018

Nieuw bij Kunstuitleen Alkmaar

Werk van Maaike Nijlunsing nieuw bij Kunstuitleen Alkmaar: je kunt het lenen of kopen.

VERLATENHEID

Maaike Nijlunsing studeert in 2000 af aan Academie Minerva in Groningen. Zij woont en werkt als beeldend kunstenaar en docent in Noordbroek, een plaatsje vlakbij Veendam. Hoewel zij met haar favoriete acrylverf haar doeken tot de laatste vierkante millimeter heeft gevuld, stralen deze werken een absolute leegte en verlatenheid uit. Kolossale gebouwen – ook als het een detail betreft zoals bijvoorbeeld een trapgat – vullen het canvas volledig. Maar, het is statisch, doods, geen levende ziel te bekennen. Als er al iets levends te zien is, fungeert het als contrast en versterkt daarmee de desolaatheid van de voorstelling. Zoals de boom naast de lege blokkendoos van het flatgebouw. Bovendien is hij bladerloos en daarmee net zo schematisch levenloos als de rest van het ‘plaatje’.
Nijlunsing heeft een grote fascinatie voor vervallen industrieel erfgoed en werkt naar aanleiding van foto’s die ze maakt van de omgeving, waar ze zich op dat moment bevindt. Soms heeft ze het geluk “om tegen de mooiste vervallen glorie aan te lopen”. Drie altijd terugkerende thema’s in haar werk zijn: bouwplaatsen en verlaten plekken, landschappen dicht bij huis en volledig abstracte schilderijen die ontstaan zijn uit een gedachtenspel, niet uit een vast beeld. “Ook”, zegt zij,  “ben ik altijd bezig met de constante zoektocht naar de suggestie van diepte en ruimtelijkheid in het schilderij. Hoe wek ik de suggestie van een ruimte waar je in kan kijken op het witte platte doek of papier? Het is een spel, een nooit aflatende uitdaging die ik in ieder werk opnieuw aanga.” Een en ander levert beelden op die zich tussen figuratief en abstractie bevinden.'Uitzicht 2', acrylverf op doek
105 x 160 cm  € 1.950
huurprijs € 30 per maand waarvan u € 12 spaart
[foto boven]


'Peenemünde', acrylverf op doek
110 x 90 cm  € 1.450
huurprijs € 22,50 per maand waarvan u € 9 spaart
[foto onder]


 

contrastfotografie

25 maart t/m 22 april

CONTRAST-fotografie is door Jan Hoogland, Armando Jongejan, Frank Roosendaal en Rob Starre in 1989 opgericht. Individueel en als collectief exposeren ze zeer regelmatig met nieuw werk.
De vier fotografen komen samen met hun fotowerk tijdens de expositie CROSSROADS.

Jan Hoogland weet als geen ander zijn beelden meerdere lagen mee te geven. In de serie over de natuur als inspiratiebron heeft hij dat heel letterlijk genomen. Dit zie je ook terug in zijn beelden van ‘op Urk wonen’ en zijn serie over bekende mensen. Met de serie ‘The University of life’ van Armando Jongejan wordt een ongemakkelijk gevoel opgeroepen over Robbeneiland, een voormalige gevangenis bij Kaapstad in Zuid-Afrika. Op de eerste zondag na Pinksteren fotografeerde Frank Roosendaal de ‘Bronk Processie’ in het Zuid-Limburgse plaatsje Holset. Kenmerkend van deze intieme processie is de betrokkenheid van de mensen. Rob Starre geeft zijn visie op het Franse schiereiland Bretagne, geen stereotype foto’s van vuurtorens, maar beelden waarin verlatenheid, rust en mystiek tot uitdrukking komen.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 25 maart om 15 uur, waarbij de fotografen iets over hun werk vertellen.
Je bent van harte welkom.Robbeneiland, Armando Jongejan
[foto boven]

Bretagne, Rob Starre
[foto onder]

AD GROOT

Nieuw in collectie

VERSTILLING

“Voor al mijn werk geldt dat de essentie bestaat uit een zekere mate van verstilling." De schilderijen van Ad Groot (1953) ademen inderdaad een ongekende rust uit. Groot is autodidact, maar in zijn vroege werk is wel de invloed van Jaap Min te herkennen; deze Bergense kunstenaar heeft hem regelmatig van advies gediend. De kloeke, expressionistische stijl en de verzadigde kleuren van de Bergense School, waaraan Min zich zijn leven lang vasthield, waren ook nog te herkennen in Groots vroege schilderijen. Hoewel sprake was van een zekere abstractie, bleven zijn landschappen toch traditionele ‘vensters op de buitenwereld’. Tijdens zijn verblijf in Parijs (1985-2010) maakte hij een ontwikkeling door, die gekenmerkt kan worden als een proces van verinnerlijking. Zijn werk, zoals wij dat nu kennen, lijkt welhaast bedoeld voor persoonlijke devotie; het kent een duidelijk mystieke inslag. Laag voor laag bouwt Ad Groot zijn schilderij op, waarbij de textuur zelf, de tastbaarheid en stoffelijkheid thematisch zijn. Op de grens van figuratief en abstract schept hij zo een imaginaire wereld, waarin compositie en kleur een evenwicht zoeken. Voor de kijker kan dit verwarrend werken: heb je nu met een landschap of een zeegezicht te maken? Maar ook verrijkend, omdat je zicht krijgt op een wereld die je nog niet kende. Stil en indringend.

Klik hier voor het werk van Ad Groot bij Kunstuitleen Alkmaar.


'Turbulent Sky', olieverf op doek

140 x 70 cm    € 1.700
huurprijs € 25 per maand waarvan u € 10 spaart
[foto boven]

'Blauwe Winter', olieverf op doek
145 x 110 cm   € 3.200
huurprijs € 45 per maand waarvan u € 27 spaart
[foto onder]

 

Ga terug
Vandaag open 14 - 17 uur