Nu te zien 2018

BEDE-VAART en Basissscholen

Moderne Heiligen

Onder begeleiding van de beeldend kunstenaars Michiel en Willem Bakkum hebben leerlingen van verschillende basisscholen een drietal samengestelde kunstwerken gemaakt, gebaseerd op BEDE-VAART.
In één boom hangen kleiplaatjes met – in reliëf - een verbeelde wens, als ex-voto’s. We kennen ze uit Griekse kapellen, maar daar zijn ze uitgevoerd in blik. Onder een ander boom is een bezinningsplek gecreëerd, een meditatiekoepel van bamboe versierd met transparant cellofaan, kralen, vitrage en kleurrijk, lichtdoorlatend materiaal. En rond één stam zijn kleine sculptuurtjes bevestigd, als moderne heiligenbeeldjes, van hardschuim en kaarsvet.

Een ex-voto is een plaatje van blik of zilver, of soms een klein schilderijtje, dat mensen bij een heiligenbeeld in een kerk ophangen uit dank voor een gebedsverhoring. Soms is het ook een poging om het uitkomen van een wens af te dwingen (Voor wat hoort wat). Je kan ex-voto's tegenkomen voor de meest wonderlijke of banale wensen; genezing van een gebroken been, een nieuwe auto of het slagen voor een examen. Vooral in Zuid Europa kom je ze vaak tegen in kerken

HEILIGENBEELDEN gemaakt door lln. van de Kennemerpoort
Foto boven 

EX-VOTO gemaakt door lln. van BS Liereland en CBS Het Baken (Sint Pancras)
Foto onder

BEDE-VAART

t/m 9 september zonsopgang tot zonsondergang

Deze zomer organiseert Kunstuitleen Alkmaar op Het Bolwerk de kunstroute BEDE-VAART. Tussen de Molen van Piet en het Zevenhuizen zijn kunstwerken te zien, te horen en te beleven.

BEDE-VAART: kunstwerken die stemmen tot nadenken, die schoonheid tonen en daarmee het aardse overstijgen, en kunstwerken die louteren. Er zijn onder meer 'heiligenbeelden'. Maar ook contemplatieve ruimtes, plekken om jezelf te verliezen of tot rust te komen. En objecten die een verbeelding vormen van het begrip 'bedevaart'.

BEDE-VAART sluit aan bij de viering van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk in Alkmaar: opgezet als een kunstroute over Het Bolwerk naar de Grote Kerk. Als een korte versie van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Daarmee beweegt de bezoeker tegengesteld, want ook de Grote Kerk was een startpunt voor deze beroemde tocht. Zowel de Jacobsstaf als -schelp zijn in de kerk te vinden. De staf in het schip, de schelp in het zuidportaal.

Er is werk te zien van Semâ Bekirovic, Anno Dijkstra, Simone de Groot, Erik Habets, Jimi Kleinbruinink, Anna Mul, Matthijs Munnik, Bert Neelen, Elisabet Stienstra, Rob Sweere en Wasco, aangevuld met werk van leerlingen van verschillende basisscholen.

Waar
Het Bolwerk tussen Molen van Piet en Zevenhuizen
Ingang
Bolwerk bij het pad naar de Molen van Piet (naast Ritsevoort 66, 1811 DP Alkmaar)
  P   Singelgarage, Alkmaar
Wanneer
24 juni t/m 9 september 2018  van zonsopgang tot zonsondergang
Vrij te bezoeken

Zie hier de film over BEDE-VAART van KunstNetTV (22 minuten)

 

Nieuwe kunstenaar

object of schilderij?

Werk van Michel Wijdeveld nieuw bij Kunstuitleen Alkmaar: je kunt het bekijken, lenen, en/of kopen.

Bij het werk van Michel Wijdeveld vraag je je af, of je met een schilderij van doen hebt of met een driedimensionaal object. De schilderijen die hij maakt zijn door hun grotere diepte tevens objecten.
Uitgaande van het eenvoudige principe dat een schilderij in essentie niet meer is dan verf op doek of paneel kwam hij tot een serie kleine kunstwerken die het midden houden tussen driedimensionale objecten en schilderkunst. Dit objectkarakter is ingegeven door zijn fascinatie voor het schilderij als ding. De tekens die hij toepast zijn ontleend aan een abstract-expressionistisch beeldidioom. Met behulp van sjabloontechniek worden de vormen overgezet op de objecten. De vormen beslaan zowel de voor- als de zijkanten.

Kijk hier voor alle nieuwe (hang)objecten van Michel Wijdeveld.
'Nr. 17.2', acrylverf op paneel
23 x 23 x 6 cm  € 500
huurprijs € 10 per maand waarvan je € 4 spaart
[foto boven]

'Nr. 17.3', acrylverf op paneel
25 x 14 x 8 cm  € 500
huurprijs € 10 per maand waarvan je € 4 spaart
[foto boven]

of leen er twee, dan betaal je € 17,50 per maand (je spaart dan € 7)
of drie voor € 22,50 per maand waarvan je € 9 spaart

Nieuw bij Kunstuitleen Alkmaar

Werk van Maaike Nijlunsing nieuw bij Kunstuitleen Alkmaar: je kunt het lenen of kopen.

VERLATENHEID

Maaike Nijlunsing studeert in 2000 af aan Academie Minerva in Groningen. Zij woont en werkt als beeldend kunstenaar en docent in Noordbroek, een plaatsje vlakbij Veendam. Hoewel zij met haar favoriete acrylverf haar doeken tot de laatste vierkante millimeter heeft gevuld, stralen deze werken een absolute leegte en verlatenheid uit. Kolossale gebouwen – ook als het een detail betreft zoals bijvoorbeeld een trapgat – vullen het canvas volledig. Maar, het is statisch, doods, geen levende ziel te bekennen. Als er al iets levends te zien is, fungeert het als contrast en versterkt daarmee de desolaatheid van de voorstelling. Zoals de boom naast de lege blokkendoos van het flatgebouw. Bovendien is hij bladerloos en daarmee net zo schematisch levenloos als de rest van het ‘plaatje’.
Nijlunsing heeft een grote fascinatie voor vervallen industrieel erfgoed en werkt naar aanleiding van foto’s die ze maakt van de omgeving, waar ze zich op dat moment bevindt. Soms heeft ze het geluk “om tegen de mooiste vervallen glorie aan te lopen”. Drie altijd terugkerende thema’s in haar werk zijn: bouwplaatsen en verlaten plekken, landschappen dicht bij huis en volledig abstracte schilderijen die ontstaan zijn uit een gedachtenspel, niet uit een vast beeld. “Ook”, zegt zij,  “ben ik altijd bezig met de constante zoektocht naar de suggestie van diepte en ruimtelijkheid in het schilderij. Hoe wek ik de suggestie van een ruimte waar je in kan kijken op het witte platte doek of papier? Het is een spel, een nooit aflatende uitdaging die ik in ieder werk opnieuw aanga.” Een en ander levert beelden op die zich tussen figuratief en abstractie bevinden.

Klik hier voor de drie nieuwe werken van Maaike Nijlunsing bij Kunstuitleen Alkmaar'Uitzicht 2', acrylverf op doek
105 x 160 cm  € 1.950
huurprijs € 30 per maand waarvan je € 12 spaart
[foto boven]


'Peenemünde', acrylverf op doek
110 x 90 cm  € 1.450
huurprijs € 22,50 per maand waarvan je € 9 spaart
[foto onder]


 

Ga terug
Vandaag open 12 - 17 uur