Nieuw werk Jadranka Njegovan Nieuw werk Jadranka Njegovan

Nieuw werk Jadranka Njegovan

tussen abstractie en illusie, een zoektocht

In de kunstuitleen hebben wij twee nieuwe werken van Jadranka Njegovan om te lenen (of te kopen).

Wat direct opvalt in het werk van beeldend kunstenaar Jadranka Njegovan (1959, Zadar, Kroatië) is de precisie en zorgvuldigheid waarmee het is gemaakt. De perfectie straalt je tegemoet, meestal in smetteloos wit en diepzwart. Soms zijn er grijze overgangen, maar die zijn dan heel geleidelijk en functioneel.
Je kunt haar werk ook afdoen als ‘simpel, eenvoudig, kinderlijk. Strepen op papier’. Of, nog erger: ‘Dat kan mijn kind van vijf ook’. Maar de grafische voorstellingen van Njegovan zijn méér dan willekeurig getrokken lijnen op papier. Het feit dat de kunstenaar grafiek en haar favoriete lithografie (steendruk) gebruikt “als kunstvorm en niet als reproductiemiddel” laat zien dat zij niet zomaar iets doet, maar vanuit een duidelijk concept de wereld, haar wereld benadert en beschouwt.
“Mijn inspiratie vind ik in de natuur, in eenvoudige dingen om me heen, het grensgebied tussen abstract en figuratief, in teksten en poëzie.”

Haar benadering van de dingen om zich heen draagt een duidelijk analytisch karakter. Niet een realistische weergave van de werkelijkheid staat daarbij voorop, maar gedachten en vragen over het afbreken van de materie, over rijping, over het uit elkaar vallen van samengestelde vormen, over overwoekering door één levensvorm en de interactie binnen een groep. Daarom noemt zij de series werken op papier “Trying to Understand”.

Klik hier voor al het werk van Jadranka Njegovan bij Kunstuitleen Alkmaar.zonder titel 3 - 2018, lithografie
53 x 68 cm    €  350
huurprijs zonder sparen € 8
huurprijs met sparen € 10/maand waarvan je € 4 spaart
[foto boven]

zonder titel 7 - 2018, lithografie
53 x 68 cm    €  350
huurprijs zonder sparen € 8
huurprijs met sparen € 10/maand waarvan je € 4 spaart
[foto onder]

DEEL MET VRIENDEN
FACEBOOK    |   

Ga terug

Vandaag open 12 - 17 uur