Agenda

STILL ALIVE

25 APRIL t/m 19 MEI

Fotograaf Kaj ter Borgh is gespecialiseerd in het maken van stillevens.
Ook in de culinaire foto’s die hij in opdracht maakt wordt de kijker getroffen door elementen van niet alleen verstilling, maar ook van verlatenheid en de tevergeefsheid der dingen.
Ter Borgh laat zich inspireren door 17
e-eeuwse schilders van het stilleven. Hij gebruikt objecten en symbolen om een verhaal of emotie over te brengen. De bewuste compositie van soms met elkaar botsende objecten, de werking van licht in het contrast duisternis en helderheid vertellen samen een verhaal. Witte bloemen die reinheid en zuiverheid, zeg maar het prille, pas beginnende leven symboliseren zet hij af tegen een terloops geplaatst doodshoofd. Daarmee geeft hij aan dat alles eindig is. In een stilleven wordt leven gevangen in één beeld, als het ware even stilgezet; tegelijkertijd gaat het over de – uiteindelijk eeuwige – stilte van het leven.

De opening van de tentoonstelling is op donderdag 25 april om 20 uur. De kunstenaar vertelt dan in het kort iets over zijn werk.
Je bent hierbij van harte welkom.

 

 

 

STRUCTUREN

24 Maart t/m 20 april

GERDA MAAS is gefascineerd door het universum, structuren uit de natuur en de schoonheid van de wetenschap. Deze elementen vormen de basis van haar werk. Tijdens haar zoektochten stuit zij vaak op “dwarrelingen”: gaswolken, supernova’s, glinsterende druppels op een spinnenweb, wervelingen van iepenzaad, een zwerm vogels en menselijke structuren, uitvergroot door een microscoop, zoals hersencellen en longblaasjes zijn onder andere haar vertrekpunten. Maas gebruikt het materiaal polymeer voor haar objecten die als ijle nevels verstilling brengen in een ruimte, deze accentueren en verfijnen.
(Nubula X detail, foto boven)

Gericht op basale weeftechnieken creëert ANNEKE KLEIN een veelheid van vormen, texturen en structuren. Het is een groeiend proces, een onderzoek, een vertaling,  als zijnde kijken door een symbolische lens naar het alledaagse en dat wat haar raakt. Ze werkt met uiteenlopende materialen en kleuren met liefde voor eenvoud, vorm en arbeid. Zo ontstaan zowel unieke draagbare als ruimtelijke creaties met veelal een samenspel tussen vorm en functie.
(Monoloque, foto onder)

Rob de Vries

24 Mei t/m 7 juli

“Het mooie van een tijdelijk kunstwerk is dat het misschien als een steentje in het water een klein plons geeft maar de kringen in het water als gevolg van de plons bijna eindeloos door werken zonder te weten wat het op een andere plek weer in beweging zit. Het is voor een kunstenaar dan ook fantastisch om mee te mogen doen met Kunst in de Maak” aldus Rob de Vries. 

De keuze om een installatie van alleen hout (met wat touwtjes tegen uitglijden) te maken past bij de minimalistische en abstracte vormgeving en gelijk de ontwerpambachtelijkheid in het werk van Rob de Vries die zowel kunstenaar als architect is. Net als in de architectuur is in de kunst de zoektocht naar de essentie van het onderwerp zichtbaar. Architectuur, constructie en kunst vinden elkaar in deze expositie, maar ook licht en schaduw. Door de keuze voor sterk ruikend cederhout wordt zelfs het reukorgaan aangesproken.

Zonder sponsoring van Vink Bouw uit Nieuwkoop was het niet mogelijk dit werk uit te voeren.

 

Is architectuur kunst?

12 juni 20 uur

KUNSTUITLEEN - daar ga je heen!
Is architectuur kunst, is mijn kunst ook architectuur?

Architect en beeldend kunstenaar Rob de Vries: “hoewel het antwoord voor mijn gebouwen geen verschil maakt, de vraag of architectuur kunst is, is het voor velen al eeuwen een punt van discussie. Ja, architectuur wordt vaak in opdracht gemaakt, volgens een programma van eisen en het is, als je wilt toegepaste kunst. Maar hoeveel beelden en schilderijen zijn gemaakt in opdracht en volgens verschillende eisen van opdrachtgevers?
In mijn geval zou ik zelfs kunnen zeggen dat mijn architectuur een grotere inspiratiebron is voor mijn kunst dan andersom. Intussen blijf ik gewoon lekker aan het werk, ontwerp gebouwen, restaureer ze ook en…. ik maak sowieso kunst.” 

Woensdag 12 juni
Aanvang 20 uur
Toegang gratis
Reserveren gewenst via info@kunstuitleenalkmaar.nl

Ga terug
Vandaag gesloten

Archief

2012  |  2013  |  2014  |  2015  |  2016  |  2017  |  2018  |  2019