Agenda

DE ZEE + 11 kunstenaars

17 november t/m 5 januari

De kunstenaars verbeelden in hun werk de zee en alles wat er aan grenst of zich erop beweegt. Van precieze technici, die op de hoogte zijn van elk scheepsdetail, tot ruige registrators met een breed gebaar en een bewogen expressie.

Er is werk te zien van Winnifred Bastian, Ingrid Dingjan, Luk van Driessche, Geer Huybers, Katinka Krijgsman, Leentje Linders, Edith Madou, Ageeth van den Oever, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Rein de Vries en Coob Zeeman.

De opening van de tentoonstelling is op zondag 17 november om 15 uur door J.C. de Bruin, kapitein ter zee en commandant van het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder.
Shantykoor De Bakszeuntjes
verzorgt de muzikale omlijsting met zeemansliederen.
Je bent hierbij van harte welkom. 

De 11 kunstenaars zijn allen lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Sinds de oprichting begin jaren 50 van de vorige eeuw heeft de NVZ een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. In de beginjaren bestaat er een sterke band met de Koninklijke Marine. Zo varen kunstenaars mee op de nieuwe oorlogsschepen uit die tijd om beeldend verslag te doen van hun ervaringen. Gedurende de jaren 60 en 70 vindt er geleidelijk een omslag plaats en dringen denkbeeldige en ambachtelijke vernieuwingen door. Rond de jaren 90 is er uit die ontwikkeling een vereniging ontstaan die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid als grondgedachte hanteert. Was de NVZ in het begin een typisch mannenbolwerk, nu is het een gemengd gezelschap waarbinnen evenveel mannen als vrouwen actief zijn. De diverse werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, grafische werken en keramiek, behoren tot de beste die de kunstenaars hebben gemaakt.


Katinka Krijgsman, De verwondering
olieverf op doek 80 x 120 cm
[afbeelding boven]

Edith Madou, Dwarsligger
keramiek
[afbeelding onder]

MARTIJN ENGELBREGT

10 Januari t/m 9 februari 2020

KUNST IN DE MAAK – serie tentoonstellingen waarbij in de expositieruimte van de kunstuitleen een kunstenaar werkt aan een eigen tentoonstelling. De totstandkoming van het werk is voor de bezoekers live te volgen. KOM KIJKEN EN MEEDOEN!

Martijn Engelbregt werkt tijdens Kunst in de Maak XII aan een muurschildering met tekst. De tekst is pas af als de werkperiode eindigt; wekelijks worden er nieuwe kleuren, woorden, letters, achtergronden, teksten en gedachten op, over en door de oude geschilderd. De teksten zijn bedoeld om mensen op het juiste been te zetten. Vanuit het spel met de taal op de wand ontstaan er gesprekken met bezoekers over hoe zij zich verhouden tot kunst en wat hen bezighoudt. Bezoekers zijn van harte welkom om mee te schilderen en te reflecteren met nieuwe aanpassingen van aangebrachte teksten zodat het een werk wordt waar potentieel alle Alkmaarders aan kunnen bijdragen.

Circus Engelbregt opent daarnaast haar tijdelijke nomadische extramurale kantoor bij Kunstuitleen Alkmaar. De expositieruimte wordt ingericht als werkplek waar Martijn samen met collega's van Circus Engelbregt aan lopende projecten zal werken. Bezoekers worden uitgenodigd om aan te schuiven en mee te denken. 

Niet Bestaande Vogels van O.C.Hooymeijer

16 februari t/m 15 maart 2020

In deze tentoonstelling met werk van beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer draait alles om vogels. Hooymeijer bedacht de kuifpink, een stadsvogel die nestelt in tuin en parken. Maar ook de visgluiper, een naar eigen zeggen kanshebber voor de toekomst.

Tijdens de expositie is een selectie te zien van de in De Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa beschreven en getekende Vogels.

‘De Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa' werd door de jury van de Jan Wolkers Prijs op 20 oktober jongstleden uitgeroepen tot één van de vijf mooiste Nederlandse natuurboeken van 2019! Bovendien werd De Nieuwe Gids door de Volkskrant opgenomen in de lijst van 51 beste boeken van 2019.

‘Verzonnen vogels in een krankzinnige realiteit. O.C. Hooymeijer tekent en beschrijft niet-bestaande vogels die hadden kunnen bestaan.’ Kester Freriks, NRC

Kaalkopwringer,  oliepastel/papier
Ingelijst (hout, whitewash, achter glas )
123 x 93 cm.

Ga terug
Vandaag open 14 - 17 uur

Archief

2012  |  2013  |  2014  |  2015  |  2016  |  2017  |  2018  |  2019