Agenda

BEDE-VAART

24 JUNI t/m 9 september zonsopgang tot zonsondergang

Deze zomer organiseert Kunstuitleen Alkmaar op Het Bolwerk de kunstroute BEDE-VAART. Tussen de Molen van Piet en het Zevenhuizen zijn kunstwerken te zien, te horen en te beleven.

BEDE-VAART: kunstwerken die stemmen tot nadenken, die schoonheid tonen en daarmee het aardse overstijgen, en kunstwerken die louteren. Er zijn onder meer 'heiligenbeelden'. Maar ook contemplatieve ruimtes, plekken om jezelf te verliezen of tot rust te komen. En objecten die een verbeelding vormen van het begrip 'bedevaart'.

BEDE-VAART sluit aan bij de viering van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk in Alkmaar: opgezet als een kunstroute over Het Bolwerk naar de Grote Kerk. Als een korte versie van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Daarmee beweegt de bezoeker tegengesteld, want ook de Grote Kerk was een startpunt voor deze beroemde tocht. Zowel de Jacobsstaf als -schelp zijn in de kerk te vinden. De staf in het schip, de schelp in het zuidportaal.

Er is werk te zien van Semâ Bekirovic, Anno Dijkstra, Simone de Groot, Erik Habets, Jimi Kleinbruinink, Anna Mul, Matthijs Munnik, Bert Neelen, Elisabet Stienstra, Rob Sweere en Wasco, aangevuld met werk van leerlingen van verschillende basisscholen.

Waar
Het Bolwerk tussen Molen van Piet en Zevenhuizen
Ingang
Bolwerk bij het pad naar de Molen van Piet (naast Ritsevoort 66, 1811 DP Alkmaar)
  P   Singelgarage, Alkmaar
Wanneer
24 juni t/m 9 september 2018  van zonsopgang tot zonsondergang
Vrij te bezoeken

Zie hier de film over BEDE-VAART van KunstNetTV (22 minuten)

Het beeld van Bert Neelen kijkt als een hedendaags Christusbeeld neer op het winkelend publiek. Het lijkt een kruising tussen Mickey Mouse, een speelgoedbeest en een kruisbeeld. Zwart, symmetrisch en hoog boven straatniveau worden wij welkom geheten. “Kom consumeren en zij gezegend”, lijkt het te zeggen. Bert Neelen wordt gefascineerd door de Amerikaanse cultuur met zijn iconen, zoals Mickey Mouse. De titel van dit werk is op zich ook al iconisch. Het is de Bijbeltekst waarin Jezus, volgens Johannes, aangeeft hoe je via hemzelf in de hemel komt. “Ik ben de weg….”Elisabet Stienstra
Ontwerp Eva
[foto boven]

Bert Neelen
‘De weg, de waarheid en het leven’
[foto onder]

Rondleidingen BEDE-VAART

28 juni, 12, 19 en 26 juli 19:30 - 20:30 uur

KUNSTUITLEEN - daar ga je heen!

Bij de buiten beeldententoonstelling BEDE-VAART op Het Bolwerk in Alkmaar wordt op vier donderdagavonden een rondleiding georganiseerd. De gids is Jaap Velserboer, curator van de tentoonstelling. Op een voor hem bekende, bevlogen manier vertelt hij over de route en de beelden.

RONDLEIDINGEN door Jaap Velserboer
op 28 juni, 12 juli, 19 juli en 26 juli

aanvang 19.30 uur duur: ca. 60 minuten
startpunt bij Molen van Piet
deelname: € 4 contant  (Lotkopers € 2)

Graag opgeven via info@kunstuitleenalkmaar.nl

Rondleidingen ook mogelijk op aanvraag via info@kunstuitleenalkmaar.nl

BEDE-VAART en Jimi Kleinbruinink

vanaf 24 juni

Jimi Kleinbruinink bouwt Loophole.
Aan klein doet Jimi Kleinbruinink niet. ‘Loophole’, ‘schietgat’ in het Nederlands, verwijst in zijn vorm zowel naar een Middeleeuwse kathedraal in aanbouw als naar een Gordiaanse knoop. Een dragersysteem met daarin een kronkelende gang die in zichzelf terugkeert. De essentie van een bedevaart, volgens Jimi. “Je gaat wel weg, maar je komt toch altijd op hetzelfde punt terug?” ‘Loophole’ is eigenlijk een grote driedimensionale tekening, de vertrouwde werkwijze van Kleinbruinink. Hij bouwt frames die hij omwikkelt en bespant met gekleurd tape, touw, doek en folie waardoor ze er organisch uitzien.Jimi Kleinbruinink
schetsontwerp voor Loophole

Ga terug
Vandaag gesloten

Archief

2012  |  2013  |  2014  |  2015  |  2016  |  2017  |  2018