Vandaag gesloten

Primair Onderwijs

NIEUW!!!!!
VAN MONDRIAAN TOT VAN EVERDINGEN
Bestemd voor groep 6,7 en 8
Op bezoek bij het Regionaal Archief Alkmaar en Kunstuitleen Alkmaar. Een combi-aanbod dat uit twee delen bestaat: een uur bij de Kunstuitleen en een uur bij het Archief.

KUNSTUITLEEN ALKMAAR - DIT STELT NIKS VOOR!


Van figuratieve naar abstracte beeldende kunst.
Veel kinderen vinden abstracte kunst maar lelijk: het stelt immers niks voor! Maar zelf een abstract kunstwerk maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Mondriaan heeft bijna zijn hele leven nodig gehad om daar toe te komen! Aan de hand van zijn werkwijze maken de leerlingen met hun favoriete, vaak figuratieve kunstwerk als inspiratiebron zelf een abstract kunstwerk.


REGIONAAL ARCHIEF ALKMAAR – NEUZEN IN DE ALKMAARSE KUNSTHISTORIE


Kunst in het Archief? Jazeker, als je maar goed kijkt! De eeuwenoude landkaarten, foto’s uit de vorige eeuw en zelfs de kinderboeken zijn soms ware kunstwerken. En die zijn allemaal gemaakt door kunstenaars die ooit.in Alkmaar hebben gewoond of gewerkt. Met een beetje zoeken komen we hen tegen in allerlei soorten bronnen en documenten. Die brengen je als het ware terug in de tijd, onder andere naar de Gouden Eeuw van schilder Caesar van Everdingen. Met opdrachtjes en een rondleiding duiken we in de Kunsthistorie van Alkmaar en omgeving.
Tijdsduur    : een dagdeel
Datum        : gedurende het schooljaar
Kosten       : € 5 per leerling
Plaats        : Kunstuitleen Alkmaar en Regionaal Archief

 

KUNST KIJKEN, KIEZEN EN LENEN


Bestemd voor groep 1 t/m 4
In een verhaal van Max Velthuijs maakt krokodil een schilderij voor olifant. Dit verhaal is de inleiding tot een gesprek over kunst; waarom vind je iets mooi, komt het door de kleur of door de afbeelding? Daarna wordt in groepjes de kunstuitleen verkend. Er hangen wel 300 kunstwerken en ieder groepje kiest een kunstwerk. Van alle kunstwerken die zijn uitgekozen maken we een kleine tentoonstelling. Ieder groepje vertelt iets over de keuze. Uiteindelijk kiest de hele groep een kunstwerk dat voor 1 maand mee naar school/in de klas mag.

 


DE KUNSTDROMER


Bestemd voor groep 1 t/m 6
De kunstdromer is een kunstkijker, kunstgenieter en een ‘kunstkicker’ bij uitstek. Ze stelt je voor aan heel verschillende kunstwerken. Ze weet veel over materialen, technieken en kleurgebruik, over het verschil in figuratief en abstract maar vooral over het avontuur dat je met een kunstwerk kunt beleven. Want wist jij al dat er in een kunstwerk net zoveel verhalen zitten als je zelf maar kunt zien en verzinnen? In groepjes kies je een kunstwerk uit om langer naar te kijken en verzin je een nieuwe titel voor het kunstwerk en een verhaal. Dit verhaal wordt een toneelstuk en je gebruikt de spannende kunstkast vol gekke spullen en verkleedkleren. Tot slot laat je het toneelstuk met het kunstwerk aan je klasgenoten zien.

 

DIT STELT NIKS VOOR!


Bestemd voor groep 6, 7 en 8
Veel kinderen vinden abstracte kunst maar lelijk: het stelt immers niks voor! Maar zelf een abstract kunstwerk maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Mondriaan heeft bijna zijn hele leven nodig gehad om het te leren! Aan de hand van zijn werkwijze maken de leerlingen met hun favoriete, vaak figuratieve kunstwerk als inspiratiebron zelf een abstract kunstwerk. Op sociaal-emotioneel gebied wordt aandacht besteed aan het verwoorden van je mening over kunst en het respecteren van de mening van een ander.

 

TOP SECRET!


Bestemd voor groep 7 en 8
‘Top Secret! is een klassikale workshop. Leerlingen krijgen na een korte uitleg een (geheime) opdracht waarna ze in groepjes aan het werk gaan. De collectie van de Kunstuitleen Alkmaar staat hierbij centraal. Ieder groepje zoekt kunstwerken die bij de opdracht passen. Tot slot is er een
presentatie in de vorm van een kleine tentoonstelling met de gekozen kunstwerken. Welke geheime opdracht is er uitgevoerd?

Extra informatie voor de projecten:
Tijdsduur         : 60 tot 90 minuten
Datum             : gedurende het schooljaar
Kosten            : € 4 per leerling
Plaats             : Kunstuitleen Alkmaar
Extra : graag per 4/5 leerlingen een begeleider mee
Aanmelden    : per telefoon of per e-mail

Top