vandaag gesloten

Primair Onderwijs

We bieden diverse workshops aan voor primair onderwijs. Daarnaast is er het schoolabonnement, waarmee je kunst de klas in haalt.

VAN MONDRIAAN TOT VAN EVERDINGEN voor groep 6, 7 en 8.
Een combi-aanbod dat uit twee delen bestaat: een uur bij de Kunstuitleen en een uur bij het Archief.

Bij KUNSTUITLEEN ALKMAAR ga je van figuratieve naar abstracte beeldende kunst. Probeer zelf maar eens een abstract kunstwerk te maken. Mondriaan heeft bijna zijn hele leven nodig gehad om daar toe te komen. Aan de hand van zijn werkwijze maken de leerlingen met hun favoriete, vaak figuratieve kunstwerk als inspiratiebron zelf een abstract kunstwerk.
Bij REGIONAAL ARCHIEF ALKMAAR ga je neuzen in de alkmaarse historie. Kunst in het Archief? Jazeker, als je maar goed kijkt! De eeuwenoude landkaarten, foto’s uit de vorige eeuw en zelfs de kinderboeken zijn soms ware kunstwerken. Met een beetje zoeken komen we hen tegen in allerlei soorten bronnen en documenten. Die brengen je als het ware terug in de tijd, onder andere naar de schilder Caesar van Everdingen. Met opdrachtjes en een rondleiding duiken we in de Kunsthistorie van Alkmaar en omgeving.

Tijdsduur: een dagdeel
Datum: gedurende het schooljaar
Kosten: € 5 per leerling
Plaats: Kunstuitleen Alkmaar en Regionaal Archief

 

KUNST KIJKEN, KIEZEN EN LENEN
voor groep 1 t/m 4
In een verhaal van Max Velthuijs maakt krokodil een schilderij voor olifant. Dit verhaal is de inleiding tot een gesprek over kunst; waarom vind je iets mooi, komt het door de kleur of door de afbeelding? Daarna wordt in groepjes de kunstuitleen verkend. Er hangen wel 300 kunstwerken en ieder groepje kiest een kunstwerk. Van alle kunstwerken die zijn uitgekozen maken we een kleine tentoonstelling. Ieder groepje vertelt iets over de keuze. Uiteindelijk kiest de hele groep een kunstwerk dat voor 1 maand mee naar school/in de klas mag.

Tijdsduur: 60 tot 90 minuten
Datum: gedurende het schooljaar
Kosten: € 4 per leerling
Plaats: Kunstuitleen Alkmaar
Extra: graag per 4/5 leerlingen een begeleider mee
Aanmelden: per telefoon of per e-mail

 

DE KUNSTDROMER voor groep 1 t/m 6

De kunstdromer is een kunstkijker, kunstgenieter en een ‘kunstkicker’ bij uitstek. Ze stelt je voor aan heel verschillende kunstwerken. Ze weet veel over materialen, technieken en kleurgebruik, over het verschil in figuratief en abstract maar vooral over het avontuur dat je met een kunstwerk kunt beleven. Want wist jij al dat er in een kunstwerk net zoveel verhalen zitten als je zelf maar kunt zien en verzinnen? In groepjes kies je een kunstwerk uit om langer naar te kijken en verzin je een nieuwe titel voor het kunstwerk en een verhaal. Dit verhaal wordt een toneelstuk en je gebruikt de spannende kunstkast vol gekke spullen en verkleedkleren. Tot slot laat je het toneelstuk met het kunstwerk aan je klasgenoten zien.

Tijdsduur: 60 tot 90 minuten
Datum: gedurende het schooljaar
Kosten: € 4 per leerling
Plaats: Kunstuitleen Alkmaar
Extra: graag per 4/5 leerlingen een begeleider mee
Aanmelden: per telefoon of e-mail

DIT STELT NIKS VOOR!
Van figuratieve naar abstracte beeldende kunst voor groep 6,7 en 8
Veel kinderen vinden abstracte kunst maar lelijk: het stelt immers niks voor! Maar zelf een abstract kunstwerk maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Mondriaan heeft bijna zijn hele leven nodig gehad om daar toe te komen! Aan de hand van zijn werkwijze maken de leerlingen met hun favoriete, vaak figuratieve kunstwerk als inspiratiebron zelf een abstract kunstwerk.

Tijdsduur: 60 tot 90 minuten
Datum: gedurende het schooljaar
Kosten: € 4 per leerling
Plaats: Kunstuitleen Alkmaar
Extra: graag per 4/5 leerlingen een begeleider mee
Aanmelden: per telefoon of e-mail

 

KUNSTABONNEMENT voor scholen

Breng kunst de klas in!


Kunstuitleen Alkmaar heeft een brede collectie met veel verschillende onderwerpen en stijlen. Het is dus mogelijk kunstwerken aan te laten sluiten bij thema’s, jaargetijden en jaarfeesten. De kunstwerken kunnen regelmatig omgewisseld worden zodat het passend blijft bij de nieuw gekozen onderwerpen.

Voor € 150 leen je voor je school 10 maanden 1 kunstwerk. Je mag dit zo vaak wisselen als je wil. Het is ook mogelijk voor dit bedrag 10 kunstwerken 1 maand te lenen, zodat je bij een bepaald thema elke klas van iets toepasselijks kunt voorzien. De school zorgt voor het halen en brengen van het kunstwerk. Het kunstwerk is altijd verzekerd (met een eigen risico van € 250).

Top