open van 12 tot 17 uur

NIEUW IN DE COLLECTIE

werk van AHMAD MALLAH

GELUK ZOEKEN

Ahmad Mallah (  1990 ) is geboren en getogen in Damascus, in een Palestijns vluchtelingengezin. Het gezin was stateloos en dat heeft hij altijd gevoeld. Zijn werk, zijn verhaal gaat over die stateloosheid. Daarnaast speelt de oorlog die hij heeft meegemaakt een grote rol en de mensen die hij heeft verloren. In 2014 is hij gevlucht voor de burgeroorlog in Syrië. Na een reis van 100 dagen is hij o.a. via Turkije in Nederland gearriveerd. Daar maakte hij de ellende mee van leven in een AZC in Ter Apel. Opgeleid tot arts koos hij voor een opleiding aan het Bredase St. Joost (2016-2020). Hij wil zijn persoonlijke en politieke ervaringen vastleggen in diverse kunstvormen. In Syrië hadden de muren oren; hardop praten over politiek of vrijheid was gevaarlijk. Nu spreekt Mallah via zijn kunst. In Ter Apel begon hij te tekenen en schilderen om de eindeloze saaiheid van het leven daar op te vullen. Nu is hij een breed georiënteerd kunstenaar: tekenaar, schilder, dichter en filmer.

“Mijn werk zijn allemaal emoties die ik voel. Het (= verblijf in Ter Apel) was een intense periode voor mij om het nieuws te volgen.” Daarin werden vluchtelingen als gelukzoekers weggezet. “ Ik vind gelukzoeker een mooi woord, we zijn allemaal gelukzoekers, het is stom dat het door bepaalde mensen een negatief woord is geworden, dat het gezegd wordt over vluchtelingen."

De twee werken hiernaast geven een goede indruk van zijn kunst. Bijna terloops maakt hij een portret. Figuratie, zeker. Maar tegen het abstracte aan. Wat blijft: de emotie, het gevoel, wanhoop en verdriet.

Het werk van Ahmad is ook te zien in onze expositie VRIJHEID, van 23 september tot 19 november 2023.

 

Ga terug
Top