vandaag gesloten

MODERNE HEILIGEN
EDUCATIE BEDEVAART

Onder begeleiding van de beeldend kunstenaars Michiel en Willem Bakkum hebben leerlingen van verschillende basisscholen een drietal samengestelde kunstwerken gemaakt, gebaseerd op BEDE-VAART.
In één boom waren kleiplaatjes te zien met – in reliëf - een verbeelde wens, als ex-voto’s. We kennen ze uit Griekse kapellen, maar daar zijn ze uitgevoerd in blik. Onder een ander boom is een bezinningsplek gecreëerd, een meditatiekoepel van bamboe versierd met transparant cellofaan, kralen, vitrage en kleurrijk, lichtdoorlatend materiaal. En rond één stam zijn kleine sculptuurtjes bevestigd, als moderne heiligenbeeldjes, van hardschuim en kaarsvet.

Een ex-voto is een plaatje van blik of zilver, of soms een klein schilderijtje, dat mensen bij een heiligenbeeld in een kerk ophangen uit dank voor een gebedsverhoring. Soms is het ook een poging om het uitkomen van een wens af te dwingen (Voor wat, hoort wat). Je kan ex-voto's tegenkomen voor de meest wonderlijke of banale wensen; genezing van een gebroken been, een nieuwe auto of het slagen voor een examen. Vooral in Zuid Europa kom je ze vaak tegen in kerken.HEILIGENBEELDEN gemaakt door lln. van de Kennemerpoort
[foto boven]

EX-VOTO gemaakt door lln. van BS Liereland en CBS Het Baken (Sint Pancras)
[foto onder]

 

Ga terug
Top