BEDE-VAART BEDE-VAART

BEDE-VAART

24 JUNI t/m 9 september
zonsopgang tot zonsondergang

Deze zomer organiseert Kunstuitleen Alkmaar op Het Bolwerk de kunstroute BEDE-VAART. Tussen de Molen van Piet en het Zevenhuizen zijn kunstwerken te zien, te horen en te beleven.

BEDE-VAART: kunstwerken die stemmen tot nadenken, die schoonheid tonen en daarmee het aardse overstijgen, en kunstwerken die louteren. Er zijn onder meer 'heiligenbeelden'. Maar ook contemplatieve ruimtes, plekken om jezelf te verliezen of tot rust te komen. En objecten die een verbeelding vormen van het begrip 'bedevaart'.

BEDE-VAART sluit aan bij de viering van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk in Alkmaar: opgezet als een kunstroute over Het Bolwerk naar de Grote Kerk. Als een korte versie van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Daarmee beweegt de bezoeker tegengesteld, want ook de Grote Kerk was een startpunt voor deze beroemde tocht. Zowel de Jacobsstaf als -schelp zijn in de kerk te vinden. De staf in het schip, de schelp in het zuidportaal.

Er is werk te zien van Semâ Bekirovic, Anno Dijkstra, Simone de Groot, Erik Habets, Jimi Kleinbruinink, Anna Mul, Matthijs Munnik, Bert Neelen, Elisabet Stienstra, Rob Sweere en Wasco, aangevuld met werk van leerlingen van verschillende basisscholen.

Waar
Het Bolwerk tussen Molen van Piet en Zevenhuizen
Ingang
Bolwerk bij het pad naar de Molen van Piet (naast Ritsevoort 66, 1811 DP Alkmaar)
  P   Singelgarage, Alkmaar
Wanneer
24 juni t/m 9 september 2018  van zonsopgang tot zonsondergang
Vrij te bezoeken

Zie hier de film over BEDE-VAART van KunstNetTV (22 minuten)

Het beeld van Bert Neelen kijkt als een hedendaags Christusbeeld neer op het winkelend publiek. Het lijkt een kruising tussen Mickey Mouse, een speelgoedbeest en een kruisbeeld. Zwart, symmetrisch en hoog boven straatniveau worden wij welkom geheten. “Kom consumeren en zij gezegend”, lijkt het te zeggen. Bert Neelen wordt gefascineerd door de Amerikaanse cultuur met zijn iconen, zoals Mickey Mouse. De titel van dit werk is op zich ook al iconisch. Het is de Bijbeltekst waarin Jezus, volgens Johannes, aangeeft hoe je via hemzelf in de hemel komt. “Ik ben de weg….”

Matthijs Munnik
Kapel
[foto boven]

Bert Neelen
‘De weg, de waarheid en het leven’
[foto onder]

DEEL MET VRIENDEN
FACEBOOK    |   

Ga terug

Vandaag gesloten

Archief

2012  |  2013  |  2014  |  2015  |  2016  |  2017  |  2018