open van 12 tot 17 uur

DE ZEE

+ 11 kunstenaars
17 nov 2019 t/m 5 jan 2020

De kunstenaars verbeelden in hun werk de zee en alles wat er aan grenst of zich erop beweegt. Van precieze technici, die op de hoogte zijn van elk scheepsdetail, tot ruige registrators met een breed gebaar en een bewogen expressie.Er is werk te zien van Winnifred Bastian, Ingrid Dingjan, Luk van Driessche, Geer Huybers, Katinka Krijgsman, Leentje Linders, Edith Madou, Ageeth van den Oever, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Rein de Vries en Coob Zeeman.

De opening van de tentoonstelling is op zondag 17 november om 15 uur door J.C. de Bruin, kapitein ter zee en commandant van het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder. Shantykoor De Bakszeuntjes verzorgt de muzikale omlijsting met zeemansliederen.

De 11 kunstenaars zijn allen lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Sinds de oprichting begin jaren 50 van de vorige eeuw heeft de NVZ een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. In de beginjaren bestaat er een sterke band met de Koninklijke Marine. Zo varen kunstenaars mee op de nieuwe oorlogsschepen uit die tijd om beeldend verslag te doen van hun ervaringen. Gedurende de jaren 60 en 70 vindt er geleidelijk een omslag plaats en dringen denkbeeldige en ambachtelijke vernieuwingen door. Rond de jaren 90 is er uit die ontwikkeling een vereniging ontstaan die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid als grondgedachte hanteert. Was de NVZ in het begin een typisch mannenbolwerk, nu is het een gemengd gezelschap waarbinnen evenveel mannen als vrouwen actief zijn. De diverse werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, grafische werken en keramiek, behoren tot de beste die de kunstenaars hebben gemaakt.

Ga terug
Top