vandaag gesloten

Marieke Peters

Iris Toonen

Marinke van Zandwijk

Krista Israel

tentoonstelling GLAS

21 januari tot 12 maart 2023

 

Materiaalkennis, vakmanschap, licht en transparantie zijn vier essentiële zaken voor glaskunst. Combineer dat met een dosis creativiteit, dan ontstaan prachtige, fragiele en toverachtige objecten. Die zijn te zien op de expositie GLAS, met werk van glaskunstenaars Marinke van Zandwijk, Marieke Peters, Iris Toonen en Krista Israel. De getoonde kunst is zeer divers. De gemeenschappelijkheid zit met name in de wijze waarop de kunstwerken tot stand komen: experimenteren, ontdekken en het combineren van glas met andere materiaal.

 

Marinke van Zandwijk

Bellen blazen, daar gaat het bij het werk van Marinke van Zandwijk om. De uitspraak van de filosoof Erasmus ‘Homo bulla est’ (de mens is een luchtbel) is hierbij haar inspiratie. De schijnbare wereld, de transparante bel die de kern weergeeft, staat voor het menszijn, voor onze mechanische beschaving. Zij speelt met dit gegeven door variabele vormen, toegevoegde materialen en de plasticiteit van glas. In de afgelopen jaren heeft zij een beeldtaal ontwikkeld die door de vele experimenten in het maakproces is ontstaan. Doordat Marinke het glas zelf blaast, heeft ze de mogelijkheid om er zelf een betekenis, een ziel in te leggen. Op het moment dat ze als glasblazer besluit dat het werk klaar is, tikt ze de bel los van de blaaspijp. Het aftik-moment bepaalt het ‘gezicht’ van de bel. Daarom laat Marinke ook altijd, vaak prominent, de plek zien waar de bel aan de blaaspijp vast heeft gezeten. In haar werk onderzoekt Marinke (ver-)vorming, groei en balans. Elke geblazen bel benadert zij als een unieke vorm, maar dan wel als lid van een familie. In series en reeksen vervormt zij de bellen door ze te laten zakken om buizen of door ze te laten vloeien over platen. Met onder andere robuust scheepstouw, kilometers dunne draden of grof gesmeed ijzer bouwt zij dan verder aan de beelden en haar verhaal.

 

Iris Toonen

Woven Bricks toont het resultaat van een onderzoek over de ontmoeting tussen glas en textiel. De zachte beweeglijkheid van textiel versus de hardheid en transparantie van glas in één uitdrukking. Woven Bricks probeert de voorbijganger bewust te maken, de zintuigen te prikkelen door diversiteit in materialen en kleuren. De variatie in transparantie en spiegeling zorgt voor een levendig effect en reageert op de omgeving. Een rijkdom ontwikkeld vanuit aandacht en liefde voor experiment, daar waar de ziel erin komt. In onze haastige samenleving is aandacht en liefde belangrijk, ook in wat we om ons heen verzamelen. Het is belangrijk daarin bewust keuzes te maken en vanuit daar te koesteren. De verwondering met dit werk opent ogen en daarmee de bewustwording. In Iris’ studio gaat het niet meteen om het eindproduct, de ontdekkingen van ‘het nieuw’ staan voorop. Het is 'tussen je handen' waar de verwondering begint. Ze heeft erop leren vertrouwen door jarenlange ervaring dat juist vanuit het onbekende de meest fascinerende momenten ontstaan. Hiertoe behoren ook verschillende materialen en technieken die nieuwe inzichten en mogelijkheden creëren die toegepast kunnen worden in onder andere openbare ruimtes en/of interieur.

 

Marieke Peters

Marieke Peters maakt glasblokken en -panelen waarin herkenning en vervreemding samen komen. Zij is gefascineerd door de mens en haar veerkracht; hoe een mens, met alles wat zich voordoet in een leven, zich voort beweegt. De natuur als metafoor is daarbij een belangrijk onderdeel. Door gebruik te maken van gelaagdheid en licht, neemt zij de kijker mee in haar verwondering over de kracht van zowel de mens als zijn natuurlijke omgeving. Marieke werkt met een combinatie van verschillende technieken en materialen. Fotografie, schilderen en zeefdruk worden samen gebracht in glas. Licht en transparantie, in samenspel met de gebruikte afbeeldingen geven haar werk een mystieke sfeer.

 

Krista Israel

Krista Israel is een multimedia kunstenaar met een focus op glas. Als je naar haar werk kijkt is het alsof je een verhaal binnengaat. De kunstwerken zijn een lust voor het oog, maar er zit een laagje bitterzoetheid in. Haar werken zijn in een realistische stijl, maar het gaat niet om de abjecte werkelijkheid. Krista is een kunstenaar die gebruik maakt van een grote verscheidenheid aan technieken, waarbij ze de natuurlijke eigenschappen van glas gebruikt om haar gedachten en reflecties over de wereld en de mens uit te drukken. De combinatie van verschillende technieken, materialen en haar gedachten maken haar werk complex en intrigerend. 

Ga terug
Top