vandaag gesloten

kunst in de maak: INDERJEET SANDHU

15 maart - 9 april 2023

Inderjeet Sandhu neemt een aantal weken onze expositieruimte over in het kader van 'KUNST IN DE MAAK'.

Met zijn multidisciplinaire praktijk legt ontwerper en kunstenaar Inderjeet Sandhu de verborgen narratieven bloot rondom het construeren van zijn identiteit, het thuisbegrip en de fysieke onderdelen ervan, tussen culturen en voorbij gevestigde realiteiten. Door zijn bi-culturele opvoeding in een Indiaas huishouden in Nederland ervaart hij dikwijls hoe beide culturen en hun ideologieën elkaar kunnen tegenspreken en hem buitensluiten van volledige acceptatie. Middels zijn objectgerichte en op onderzoek gebaseerde werk reflecteert Inderjeet op de normatieve krachten die ervoor zorgen dat iemand zich ontheemd en onwelkom voelt.

Inderjeet’s series zijn vaak geïnspireerd door objecten die zeer specifieke contexten en ideologieën vertegenwoordigen en belichamen, maar door aannames over het gebruik, de geschiedenis en de connotatie van het object te verwarren, vermengen, te ondermijnen en te ontkennen, ontneemt hij ze hun vertrouwde begrip en maakt hij ze tot ontheemde lichamen. Met zijn werk daagt hij bestaande percepties en overtuigingen uit en verkent hij alternatieve metaforische huizen die ontvankelijk zijn voor voortdurende heroverweging. 

Powerplay

Een artistiek experiment in het bevragen en spelen met macht binnen het publieke en persoonlijke domein. Met de installatie Powerplay, reflecteert Inderjeet Sandhu op de dynamiek die speelt binnen autoritaire systemen en deze op speelse wijze om te gooien, bevragen en opnieuw vorm te geven. Wat gebeurt er als we uitingen van macht (de zuil) vermengen met uitingen van spel? Wat voor ‘’potential space’’ ontstaat er als resultaat van deze clash tussen realiteit en fantasie en hoe navigeren we ons binnen dit domein. De installatie Powerplay reflecteert hierop, durven we weg te stappen van oude systemen en gebruikswijzen en een tussengebied van twijfel binnen te stappen en deze spelenderwijs te onderzoeken en vorm te geven.

Ga terug
Top