vandaag gesloten

KUNSTUITLEEN daar ga je heen!
LEZING fotografie door Rogier Alleblas
25 oktober 2020 om 16:00 uur

Als onderdeel van de lopende tentoonstelling MENS, STOEL EN DE WERELD verzorgt  Rogier Alleblas op zondag 25 oktober 2020  een lezing over fotografie. Daarin schetst hij aan de hand van zijn eigen fotografie-leven onder andere de geschiedenis van deze kunstvorm. Was het in eerste aanleg een hele kunst om het uitermate tijdrovende proces van opname naar afdruk met behulp van licht en chemicaliën tot een goed einde te brengen, het negatief op een duurzame beelddrager positief over te zetten, in het huidige digitale tijdperk is het – ogenschijnlijk – een kwestie van kijken en knippen.

Maar juist die ontwikkeling van glasplaat via rolfilm naar computerchip heeft ervoor gezorgd dat het kiekje van toen een volwaardige kunstvorm is geworden, waarbij het veeleer gaat om het kijken dat tot inzicht leidt.

Alleblas werkt bij voorkeur analoog. In de enscenering van zijn werk beschildert Alleblas zijn foto’s met olieverf. Zo komt de kijker terecht in een “werkelijkheid, een fantasiewereld waarin alles mogelijk wordt.” Hij wil een moment bevriezen dat niet bestaat: een beweging van een duizendste seconde vastleggen. In zijn stillevens gaat het niet om het stilleggen van leven. Hij wil het onherhaalbare moment vastleggen waarin de actie, de beweging als het ware nog zichtbaar is. Het “kiekje” is er om goed naar te kijken en vervolgens te zien wat de kunstenaar beoogt.

Deze lezing maakt onderdeel uit van onze activiteitenreeks KUNSTUITLEEN daar ga je heen!
Kom je ook?
Laat het ons dan even weten via info@kunstuitleenalkmaar.nl ovv Lezing Rogier Alleblas

 

Ga terug
Top