open van 12 tot 17 uur

foto-expositie ONDER ÉÉN DAK

25 februari - 10 maart 2024

Ook mijn plek is een impact-project waarmee media gebruikt wordt om gesprek aan te wakkeren over racisme en discriminatie. In 2023 werd de korte documentaire Ook mijn plek gemaakt, over pioniers Zahra en Sefanja die voor meer verbinding strijden. Daarmee werd getourd door de gemeente Alkmaar en er werd met zeker 1100 mensen gesproken (ca. 1% van de inwoners, en dat was ook het doel). Het leverde stevige, interessante, mooie en ontwapenende discussies en ontboezemingen op. De gesprekken werden gebundeld tot een verslag en werden voorgelegd aan de gemeente Alkmaar.

Het project leverde zelfs een Ook mijn plek Festival op: op 10 december 2023 werd samen met honderden Alkmaarders inclusie en diversiteit gevierd, in De Oude Drukkerij in Oudorp. En Ook mijn plek gaat in 2024 door! Vijf startende makers uit Alkmaar kregen de opdracht om een korte documentaire of een fotoreportage te maken over een vorm van discriminatie. Één van die projecten is nu te zien in Kunstuitleen Alkmaar.

Onder één dak - Melanie Beermann (fotoserie)
Melanie geeft met haar fotoreportage ‘Onder één dak’ de dakloze jongeren in Alkmaar een gezicht en vertelt hun verhalen rondom de discriminatie die zij ervaren. Wat is de reden dat zij op straat zijn beland? Was dit een vrijwillige keuze of niet? Alkmaar is ook hún plek.

Melanie: "Dakloze mensen zijn kwetsbaar, laat staan jongeren. Ze hebben onze zorg nodig, maar wat ze vooral krijgen is vijandigheid en onverschilligheid. Ik wilde deze jongeren een stem geven en hun kant van dakloosheid vertellen. Ik hoop dat mensen geraakt worden door mijn foto-serie en bewuster stilstaan bij dakloosheid. Misschien kan je wel iets betekenen voor iemand in plaats van de problemen voorbij te lopen. Het kan iedereen overkomen."

Op zondagmiddag 25 februari wordt de expositie om 13 uur feestelijk geopend met een hapje en een drankje. Daarnaast is er live-muziek! Toegang is gratis. 

Meer info: www.ookmijnplek.nl

Ga terug
Top