open van 12 tot 17 uur

KUNST IN DE MAAK met PEDRO MATIAS

18-9 t/m 20-10, resultaat te zien van 21-10 t/m 3-11

Pedro Matias (Lissabon, 1984) werkt als kunstenaar, onderzoeker en filmmaker in Amsterdam. Zijn vloeibare structuren faciliteren het om anders te kijken, vanuit het perspectief van de ander. Zijn werk speelt met tijd en laat mensen het onbekende ontmoeten. Hij creëert meeslepende installaties die intieme en informele ontmoetingen tussen het lichaam en de materie mogelijk maken.

Voor "kunst in de maak" is zijn plan om nieuwe sculpturen te ontwikkelen. ‘Coralias’ zijn de bewoners van het onderwaterlandschap en gloeien onder UV-licht als fluorescerende koraalriffen. Het zijn huiselijke sciencefictionlandschappen die de verbeelding en speculatie over andere mogelijke toekomsten aanwakkeren. Door aanraking als methode om ‘in contact’ te zijn, spelen deze tastbare sculpturen met vertrouwde en zachte materialen, en combineren ze natuurlijke en synthetische materie om de natuur in haar texturen en verschijningsvormen te weerspiegelen.

In Alkmaar zal Pedro Matias blijven kijken naar onderwater-ecosystemen om te reflecteren op onze afhankelijkheid van anderen, zorg, maar ook ontheemding en wrok. Diepzeekoralen en hydrothermale bronnen zijn de inspiratie voor de vormen en kleuren. Voor de presentatie van "kunst in de maak" zal hij de resultaten van de werkperiode presenteren en iedereen uitnodigen om aan te raken, te vragen en te dromen.

De afgelopen jaren heeft Pedro multidimensionale landschappen ontwikkeld om het verlangen naar andere mogelijke toekomsten te prikkelen, met focus op lichaams- en ecologisch bewustzijn. Hij co-ontwikkelt het kunstenaarsnetwerk ‘Iridescent Institute of Desire’, gericht op het herzien van stabiele structuren en samenwerking vanuit een eeuwig verlangen.

Pedro heeft een MFA van het Sandberg Instituut en een MA in Filosofie van de Nieuwe Universiteit van Lissabon. Zijn werk is getoond op platforms zoals W139 (NL), If I Can’t Dance (NL), Galerie für Gegenwartskunst (GER), HEK (CHE), Museu Nacional de Arte Contemporânea (PT), Het Hem (NL), S.M.A.K (BE) en Cabaret Voltaire (CHE). Zijn praktijk wordt vertegenwoordigd door Rademakers Gallery.

Ga terug
Top