open van 12 tot 17 uur

V&B - Stone Liberation Front

Isa Roelink - Venus

Britt Dorenbosch - Six feet triangle

STEEN PAPIER SCHAAR 

2 maart t/m 12 mei 2024

 

Het aftelspelletje steen, papier, schaar om te bepalen wie aan de beurt is bij tikkertje of verstoppertje speelt geen rol bij deze tentoonstelling. Van zaterdag 2 maart 2024 tot en met zondag 12 mei 2024 spelen drie kunstenaars, V&B (een samenwerking van Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker), Britt Dorenbosch en Isa Roelink hun eigen kunstzinnige spel. Zij laten zien dat er méér manieren van uiten zijn dan traditioneel olieverf op canvas.

Bij V&B gaat het om het vinden van de ideale mix van kennis en spontaniteit. Ze krijgen met zijn tweeën meer en betere ideeën dan dat het geval zou zijn als ze alleen in hun eigen straatje zouden denken. Het werk bevat een duidelijk visie op wat de mens in zijn overmoed de aarde aandoet. Het bewerken van en werken met steen is voor hen een symbolische ‘bevrijding van de stenen’ en herinnert aan de kwetsbaarheid van de natuur en de verantwoordelijkheid van de mensheid om het evenwicht te herstellen tussen nieuwsgierigheid en de lange geschiedenis van de aarde.

Britt Dorenbosch verwerkt feminisme en moederschap in haar kunst. “Ik leg het er expres dik op”. Als dj draait zij uitsluitend door vrouwen gemaakte muziek. Dat juist moederschap een groot thema in haar werk is, lijkt tegenstrijdig aan haar feministische drijfveren. Maar zij wil met name het “sentimentele” van de vrouw in haar moederrol doorbreken. Een vrouw is méér dan één eendimensionaal aspect. Ook zij staat in een traditie van familie, doorgeven van leven, denken en kunstenaarschap. Dat laatste is leidend in Dorenbosch’ visie. In grote kleurrijke schilderijen geeft zij ruimte aan dé vrouw die schuilt in ieder vrouwelijk wezen. Als iets niet klopt in het werk pakt zij de schaar en knipt erin tot de perfectie er is.

Isa Roelink combineert in haar werk droom en wetenschap, mythe en realiteit, geschiedenis en actualiteit, oude verhalen en moderne popcultuur. Als kunstenaar omarmt ze de subtiele kracht van textiel: een medium dat al eeuwenlang in een verhalende traditie staat, waarbij esthetica niet vergeten wordt: een wandkleed in een kasteel is praktisch (houdt kou tegen) en tegelijkertijd design. Vanuit deze diepgaande tradities en expressies toont zij de waarde van ambachtelijk werk in een moderne context. Het werk daagt de traditionele betekenis van textielwerk uit in de context van een schilderij. De textiele werken dienen zo als een speelveld waarop de grenzen van uitersten samen komen. Isa brengt haar eigen wereld en de fictieve wereld samen, waarbij ze oude verhalen vertelt met moderne middelen. Ze laat zien dat de relevantie van deze verhalen tijdloos is en ze een onuitputtelijke inspiratiebron zijn.

Lonneke van Heugten, stadsdichter van Alkmaar, opent op zaterdag 2 maart om 15 uur de tentoonstelling. Je bent van harte welkom.

Ga terug
Top