open van 12 tot 17 uur

TEKENINGEN 
één techniek – drie kunstenaars  
23 augustus t/m 27 september 2020


De tentoonstelling is te zien maandag t/m vrijdag 9 – 17 uur, zaterdag 12 – 17 uur en zondag 14- 17 uur.

De geografisch aandoende, getekende kaarten van Stan Klamer zijn vooral allegorisch waarin zijn fascinatie voor literatuur, geschiedenis en cartografie zichtbaar is. In deze platte abstractie van de werkelijkheid kan hij grote gebieden bestrijken en veel specifieke zaken tonen. Wat de kijker ziet is tweeledig, eerst het grote gebied, vervolgens wordt deze uitgenodigd dichterbij te komen om alle details en woorden te lezen. Reizen met de ogen door de tekening en proberen alles met elkaar te verbinden, ieder maakt zijn eigen reis, lang of kort. Zoals het maken van de tekening een handeling in de tijd is, is het kijken ernaar een activiteit die tijd vergt.

Ursula Metzler vindt haar inspiratie vooral in de natuur. De indrukken die zij opdoet werkt zij in haar atelier uit. Het ontstaansproces ziet zij als een natuurlijk groeiproces. Metzler werkt niet met foto’s, ze werkt ook niet buiten in de natuur, maar door middel van de herinnering, de introspectie. De manier waarop zij veranderingen in de natuur laat zien nodigt tegelijkertijd uit tot discussie. Zo probeert zij – en als het goed is de kijker - de ingrepen in de natuur door de mens te begrijpen. Wat is de plaats van een stuwmeer, een parkeerplaats, een autoweg ten opzichte van de natuur?

In de tekeningen van Susana Mulas Lastra zijn de natuur en de vrouw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Haar achtergrond als ecoloog zorgt ervoor dat zij, alsof het papier een microscoop is, inzoomt op minuscule organismen. ‘Zo ontstaat een kleurrijke fantasiewereld van gedetailleerde vormen die verbinding zoeken met elkaar en met hun omgeving. Ik kijk naar onze planeet als moeder-vrouw, kwetsbaar en tegelijkertijd vol kracht. In mijn recente tekeningen probeer ik overeenkomsten te vinden tussen de vrouwelijke organen en microscopische organismen. Op deze manier creëer ik nieuwe organismen, waarin wat we zien niet is wat het lijkt te zijn.’

Afbeeldingen van boven naar beneden
Stan Klamer, detail 'Reunion'
Ursula Metzler
Susana Mulas Lastra, 'Unfolding The Tree of Life'

 

Ga terug
Top