open van 12 tot 17 uur

José van Tubergen - Waterwoede

Jan Theun van Rees - Onderwater

Esther Hoogendijk - Small blue landscape

WATER
tentoonstelling van 3 kunstenaars - 3 visies
9 april t/m 14 mei 2022

Water maakt leven mogelijk, maar kan ook een vernietigende kracht zijn. Het werkt soms als rimpelloze spiegel, soms is het onstuimig en veroorzaakt het een ontsierend craquelé in de voorstelling. Altijd laat het ruimte zien, oneindige vergezichten of een beperkte kijk binnen de omlijsting van oever, kade, muur. Ook de kunstenaars gebruiken een kadrering waarbinnen hún kijk op wat water is tot uiting komt. Sluit de lijst het werk af of stroomt de voorstelling als het ware door over de randen?

Drie kunstenaars, José van Tubergen, Esther Hoogendijk en Jan Theun van Rees geven ieder hun visie op water.

Esther Hoogendijk maakt voornamelijk (multimediale) installaties speciaal gecreëerd voor de ruimte die beschikbaar is. “Als een uitvinder ga ik aan het werk, doe heel veel onderzoek en ontdek proefondervindelijk nieuwe technieken en methoden om mijn ideeën uit te voeren. Ik verwonder mij over alles om mij heen. Dat is mijn drijfveer om dingen te blijven maken die vernieuwend zijn.”
Haar objecten veranderen langzaam van vorm, kleur en materie onder invloed van luchtverplaatsing, verdamping, afbraak, groeien/leven of het aanraken van het werk. Het werk toont het voorbijgaan van de tijd en de natuurlijke en menselijk invloeden. De werken kenmerken zich door dat het altijd lijkt alsof er wat gebeurd is.

Jan Theun van Rees bouwt ruimtes om deze vervolgens te fotograferen. Als de foto levensgroot wordt gepresenteerd, oogt die als een werkelijke ruimte die betreden kan worden. Als een voorportaal naar een wereld die nog aan het oog onttrokken wordt. Het invallend licht wekt de verwachting van wat er nog komen gaat. Van Rees zet de ruimte vaak onder water zodat het plafond reflecteert en een oppeilbare diepte suggereert. Het betreden van de ruimte wordt zo een hachelijke zaak. Van een motief wordt het water een thema van de foto.

José van Tubergen verbeeldt de kracht van water. Waterwoede. Oprukkend water! In kleinere en grote golven neemt het bezit van het land. Het water komt van alle kanten. Ten slotte staan land en huis onder en in het water. Angst maakt zich meester van mens en dier.

Dichter Theo Olthuis schreef bij dit thema het gedicht 'Water', dat ook in de tentoonstelling te lezen zal zijn.

Ga terug
Top