open van 12 tot 17 uur

OMSCHRIJVEN

workshop gedichten schrijven door Maria Barnas op 3 november

Omschrijven

Workshop gedichten schrijven van Maria Barnas

In deze workshop van dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas (stadsdichter van Alkmaar) ga je een gedicht schrijven op basis van gevonden natuurlijk materiaal, zoals een blad, een tak, een (kunst)bloem of een schelp. Wat 'natuurlijk' is voor de één, is kunstmatig voor de ander - een onderwerp dat tijdens de workshop aan de orde zal komen.

Maria Barnas werkt vanaf 21 oktober in de Kunstuitleen aan experimentele botanische tekeningen en gedichten, door op zoek te gaan naar de restruimte van wat voorkomt in de natuur. Vanuit de behoefte grip te krijgen op wat het betekent dat onze natuurlijke omgeving onder druk staat en veel plant- en diersoorten verdwijnen, werkt Barnas toe naar een archief van het ontbreken. Met krijtspray die gebruikt wordt om bomen die ziek zijn of omgehakt moeten worden te markeren, ontwikkelt ze een nieuwe taal die bestaat uit letterlijke ‘omschrijvingen’.

Vragen die deel uitmaken van haar onderzoek zijn onder meer: wat beschouwen we als natuurlijk? Hoe leggen we dit vast? Kunnen we een nieuwe relatie ontwikkelen tot onze omgeving? Kan een nieuwe verbeelding van deze omgeving, een nieuwe taal, hieraan bijdragen? 

Ook in de gedichten die in de workshop geschreven zullen worden, zal de ruimte rondom het voorwerp dat je meeneemt een uitgangspunt zijn.

Neem mee:

  • Iets van natuurlijk materiaal dat je hebt gevonden.
  • Iets om op te schrijven
  • Bereidheid om je gedicht in wording met de groep te delen (voorlezen)

Inschrijven voor deze workshop kan via info@kunstuitleenalkmaar.nl of aan de balie.

Start: 20 uur

Kosten: € 4,50, gratis koffie en thee (Alkmaarpas gratis). Wees er op tijd bij, want de capaciteit is beperkt.

Ga terug
Top