open van 12 tot 17 uur

ANA OOSTING
BEN IK NOG EEN IJSBEER?

Twee zilverkleurige machine-achtige wezens in het groen vragen zich af of ze nog wel een ijsbeer zijn. Daar lijkt maar één antwoord op mogelijk: in de verste verte niet. Maar waarom dat ‘nog’? Zijn ze dan wel ijsbeer geweest? Ze leven nog wel, want ze bewegen uit zichzelf.

Voor Ana Oosting is het meest typerende aan de dierentuin het ijsberen van de ijsbeer, het wiegen van de olifant, de kaal geplukte papegaai en het eindeloos heen-en-weren van de grote kat. En het onbehagelijke gevoel dat dat gedrag oproept. Voor #TIERGARTEN maakt Oosting nieuw werk dat deze ‘gestoorde’ bewegingen van dieren in gevangenschap weet te vangen. De vormen zullen niet letterlijk een olifant of een ijsbeer zijn, de herkenning zal hem zitten in de beweging.

Ana Oosting maakt kinetisch werk, werk dat beweegt.  Met een bachelor neuroscience op zak combineert zij beeldende kunst met techniek. Voor haar kinetische werken ontrafelt zij de beweging van een specifieke soort, zet die om in hedendaagse techniek en voert het werk uit in fragiele materialen. Voor #TIERGARTEN verdiept ze zich in een onderwerp dat haar al van jongs af aan gefascineerd; het ijsberen van ijsberen, of wel stereotypisch gedrag.

Ana Oosting is in 2015 afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam en heeft onlangs een masterdiploma ‘ArtScience’ behaald aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Ana heeft zich gespecialiseerd in keramiek maar werkt ook met stop-motion technieken en pop-up technieken om haar werk tot leven te brengen.

Hoe we ons als mens verhouden tot de natuur, dat is terug te zien in de werken van Ana Oosting, die voor haar kunstcarrière een bachelor in de Biologie behaalde. Voor haar Master thesis schreef ze over de term natuur welke een tweescheiding maakt tussen cultuur en natuur. Eerst onderzocht Ana hoe dit in ons westerse denken is ontstaan gevolgd met mogelijkheden hoe we er voorbij kunnen denken. Een van mijn argumenten is dat wij als mens niet los staan van onze (materiële) omgeving maar er onlosmakelijk mee verstrengeld zijn. Hier volgt een klein stukje uit mijn thesis waarmee ik mijn voorstel voor Tiergarten wil inluiden;

“As a seventeen-year-old I wrote a paper on the stereotypical behavior of the polar bear. I went to three zoos to observe polar bears in varying conditions, from a small concrete prison to a big enclosure filled with actual earth, plants and copious amounts of water. It made huge difference for the amount of time the bears displayed stereotypical behavior. In Dutch ‘ijsberen’ has the meaning ‘to pace up and down’.  Hear The Clay Sing; Thinking Beyond Nature, Ana Oosting (2019)

Voor Tiergarten maakt Ana een werk dat deze ‘gestoorde’ bewegingen van dieren in gevangenschap weet te vangen. Maar je zult niet letterlijk een olifant of een ijsbeer zien. Wel diens bewegingen en die zijn confronterend genoeg en zullen de toeschouwer onmiddellijk doen herinneren welk dier deze gestoorde bewegingen maakt en waar dat gedrag vertoond wordt.

Volg Ana Oosting:

WEB, FACEBOOK, INSTA

 

of kijk naar eerder werk van Ana: https://vimeo.com/355947899

Ga terug
Top