open van 12 tot 17 uur

BETHANY DE FOREST
AQUASCOOP

Opgeleid als fotograaf bouwt Bethany de Forest ouderwetse kijkdozen en digitale werelden. Op grond van foto’s maakt ze maquettes, akelig perfect, waarin ze net iets verandert ten opzichte van de werkelijkheid. Daarmee speelt ze met onze waarneming. Ze creëert er sprookjesachtige landschappen mee die van nabij moeten worden aanschouwd. Utopieën. Soms. Maar net zo vaak verontrustende visioenen. Mensen ontbreken. Maar de sporen van een menselijke beschaving zijn overduidelijk. Dieren zijn er wel, als je goed kijkt. Op het Bolwerk zet ze een glanzende periscoop neer voor een kijkje onder water. Iedereen die wel eens op de knieën langs een helder slootje heeft gezeten weet hoe bijzonder de onderwaterwereld eruit kan zien. Onbeweeglijk en windstil. Een sprookjeswereld. Maar is wat we hier zien echt? Of is het toch geënsceneerd?

Bethany de Forest (1966) werkt vanuit haar woonplaats Amsterdam als kunstenaar, pinhole-fotograaf en filmmaker. Tijdens de kunstacademie (Utrecht en Amsterdam) begon Bethany met het maken van diorama's, die ze vervolgens fotografeerde. Haar doel was om een ??'realistische' en licht absurdistische denkbeeldige wereld te laten zien, waarin men zogenaamd kan ronddwalen. Ze wil de illusie creëren dat wat we zien levensgroot is en een echte plaats is die we zouden kunnen bezoeken. Haar inspiratie komt voort uit objecten die ze kan vinden of materialen die haar aanspreken. Of landschappen die ze tijdens haar reizen heeft gezien. De installaties ontstaan ??vaak tijdens de creatie, door een soort actie-reactieproces. Het eindresultaat is vaak totaal anders dan in de oorspronkelijke beginfase.

Bethany’s beelden geven je vaak een afstandelijk gevoel. Er is altijd een element van spanning aanwezig, een mysterieuze duisternis. Bethany werkt voornamelijk met gewone materialen. Ze gebruikt kaarsvet om een ??ijspaleis te bouwen of gekleurd snoep voor een kleurrijk poppenhuis. Door een close-up perspectief ontstaat een ongewone werkelijkheid. De dagelijkse elementen zijn nauwelijks nog herkenbaar in deze vreemde (vervreemdende) werelden.

Volg Bethany de Forest

WEB, FACEBOOK, INSTA

 

Ga terug
Top