open van 12 tot 17 uur

BRAM ELLENS
QUEEN MOTHER

‘Queen Mother' is een robot. Tentoongesteld in een tot kooi omgebouwde container. Zoals vroeger circusdieren in kooien werden rondgereden. In een vorig leven laste deze robot auto’s. Nu beweegt ie zich als een opgesloten dier in een dierentuin. In de war, gedesoriënteerd. Bram Ellens heeft veel van deze ‘levende robots’, ‘derde levensvormen’, zoals hij ze noemt. Iets tussen levend wezens en kunstmatige intelligentie in. Robotica die zo geprogrammeerd wordt dat ze dierlijke bewegingen naadloos kan kopiëren.

Mensen nemen al veel langer eigenschappen van dieren als voorbeeld voor een nieuwe techniek of een nieuw materiaal. Denk aan de vleugelvorm voor vliegtuigen, het haaienpak voor zwemmers en schaatsers of het exoskelet voor mensen met een verlamming.

“Queen Mother’ voelt raar en ongemakkelijk. Voelen we empathie of weerzin?

Bram Ellens (1978) omschrijft zichzelf als soort Jekyll en Hyde: hij heeft twee gezichten. Vaak vriendelijk, maar soms laat hij ook een heel duistere kant van zichzelf zien. Na een internationale carrière als internetondernemer, besloot Ellens in 2015 een carrièreswitch te maken en ging hij aan het werk als kunstenaar onder het pseudoniem Edward Bernsteyn. Door zelfstudie en onder leiding van een groep mentoren ontwikkelde Bram zich tot een beginnend autonoom kunstenaar. 
Ellens staat bekend als ondernemend kunstenaar en maakt vooral theatrale sculpturen en installaties. Daarbij houdt Ellens van grote gebaar, en tegelijkertijd probeert hij met zijn werk ook stilte op te roepen. Zijn werk wekt hoe dan ook de nieuwsgierigheid van de toeschouwer op en nodigt ze uit tot het maken van contact.

'Queen Mother' behoort tot de serie 'Welcome to the Kennel' waarmee Ellens zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn? Dit is al eeuwen een thema voor kunstenaars en denkers. In de huidige tijd is er nog een laag bijgekomen: wat betekent het om mens te zijn in een tijdperk van technologie? Machines worden door mensen gemaakt om ons leven gemakkelijker te maken, maar dienen machines nog steeds mensen? Machines worden slimmer door A.I. en met data science kunnen ze menselijk gedrag voorspellen en zelfs beïnvloeden. Wie heeft er eigenlijk de touwtjes in handen? We hebben de neiging om machines te vermenselijken, Siri praat met ons met een warme menselijke stem, zorgrobots hebben een vriendelijke uitstraling, maar menselijke eigenschappen worden ook gemakkelijk geprojecteerd op minder voor de hand liggende machines zoals speelgoedauto's en robotmaaiers door specifiek gedrag te programmeren.

Volg Bram Ellens:

WEB, INSTA

Kijk ook robots op https://vimeo.com/389713691

Ga terug
Top