open van 12 tot 17 uur

CATINKA KERSTEN
MUUR

Dieren spelen een belangrijke rol in het werk van Catinka Kersten. Niet zozeer om hun vorm, maar meer om hun rol in fabels. Dieren in fabels krijgen vaste menselijke eigenschappen toegedicht: de leeuw is vaak de machtigste, de kraai is slim en de geiten en herten zijn de dupe. Voor #TIERGARTEN maakt Catinka nieuw werk: MUUR! Daarin krijgen ratten een hoofdrol.

Ratten waren een vertrouwd verschijnsel in Middeleeuwse steden, zoals Alkmaar. Waar vuil is zijn ratten. Ratten hebben een innige band met mensen. Bovendien hebben ze, net als mensen, een ontwikkelde sociale structuur. Maar ze hebben een naar imago, als drager van virussen en ziektes en worden gezien als plaag. De ene soort verspreidt van alles, de ander ondergraaft dijken… Catinka heeft ze ‘gevangen’ in bruin glas en gestapeld in een muurtje tegenover het ijskeldertje. Een muur biedt bescherming, toch? Maar wat als een muur van ratten is gemaakt? 
Speelt het licht erdoor, dan zijn ze sprookjesachtig; van de andere kant tonen ze bijna zwart.

Catinka Kersten studeerde in 2013 af aan de Koninklijke  Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien heeft zij geregeld sculpturen gemaakt met de hulp van het menselijk lichaam. Zij vormde bijvoorbeeld dieren van katoen, vulde deze met gips en liet ze ondersteunen door mensen. Op het moment dat de dieren werden losgelaten, hadden zij ineens een houding, een karakter, een identiteit.

De laatste jaren is Catinka vooral werkzaam als beeldhouwer. Maar als ze moet uitleggen wat ze precies doet als kunstenaar voegt ze er altijd aan toe dat ze ‘op dit moment beeldhouwer is’. Ze houdt alle mogelijkheden die het kunstenaarschap bieden graag open: “Mijn werk kan nog alle kanten uit, dat vind ik belangrijk. Ik heb lange tijd gewerkt aan de diersculpturen die ik tijdens mijn afstuderen liet zien. Toen was ik echt Catinka, het meisje van de beesten. Toch was dat pas de eerste keer dat ik überhaupt dieren heb afgebeeld in mijn werk. Mijn werk is veelomvattender dan dat onderwerp.”

Voor #TIERGARTEN dus nagel nieuw werk met dieren in de hoofdrol. In 2018 werd Catinka genomineerd voor de Victoriefonds Cultuurprijs en was haar werk drie maanden te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Volg Catinka Kerstens

WEB, FACEBOOK, INSTA

 

Ga terug
Top