open van 12 tot 17 uur

LEONARD VAN MUNSTER
DE OVERGAVE VAN REINAERT DE VOS

Zie hem zielig dobberen, een witte plastic zak als vlag. Als zelfs Reinaert, de slimmerik uit het sprookje, zich overgeeft, wat wil dat dan zeggen?

De stad wordt steeds groter. En of dat niet genoeg is zijn we het afgelopen jaar ook nog eens massaal de natuur in getrokken. Omdat wij (de mensen) niets anders te doen hadden. Lekker frisse neus halen. Maar de vos weet zich inmiddels geen raad meer. Leonard van Munster maakte een vos die de handdoek in de ring gooit omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt. Hij geeft zich over.

Van Munster maakt vooral installaties in de openbare ruimte. Hij neemt de omgeving in zich op en laat zijn werk daar op reageren. De installaties zijn verrassend, bevreemdend en soms bizar en provocerend. Zijn werken zijn meestal flink van omvang en zijn soms maar tijdelijk te zien. Humor gebruikt hij om een onderliggend thema aan de orde te stellen.

Met ‘De overgave van Reinaert de Vos’ is Van Munster terug in Alkmaar en terug op het Bolwerk. Herinnert u zich ‘Still Water’ nog? Dit werk was te zien tijdens de eerste Buitenbeelden op het Bolwerk in 2015 en bestond uit een (behoorlijke installatie) die om de paar minuten een explosie en fontein veroorzaakte in de Singel van Alkmaar. Dat leverde heel veel telefoontjes naar de Alkmaarse hulpdiensten op zodat er uiteindelijk een (waarschuwings)bordje aan de Heilooërbrug is gehangen met de tekst: “dit is kunst”.

Van Munsters werk is vaker onderwerp van gesprek. Over het werk dat onderdeel uitmaakt van #TIERGARTEN ontstond bijvoorbeeld onenigheid nadat het zonder officiële toestemming was geplaatst. ‘De overgave van Reinaert de Vos’ werd in 2010 door Van Munster zonder officiële toestemming in een vijver in het Vondelpark te Amsterdam geplaatst, maar werd het door de gemeente (stadsdeel) verwijderd en gesloopt. Na herplaatsing werd de vos in beslag genomen en moest de kunstenaar voorkomen…

Volg Leonard van Munster

WEB, FACEBOOKINSTA

 

Reinaert de Vos is door een officieel taxodermist geleverd.  

Ga terug
Top