open van 12 tot 17 uur

LIESBETH VAN WOERDEN
BLAUW VERLANGEN

Uit elf hemelsblauwe volgelkooien klinkt zacht het geluid van de zwarte mees, de wielewaal, de braamsluiper, de tjiftjaf en de grote lijster. Niets kan een mens meer beroeren dan ineens, vaak op een onverwacht moment, een vogel te horen zingen. Weg stress, voor even. Na het luisteren volgt het turen; waar zit ie?

Maar dan kom je hier bedrogen uit: de kooien zijn leeg. Het geluid komt uit luidsprekertjes. Waren het maar echte vogels die we hoorden. Hoewel….Een gekooide vogel, is dat wat we willen?

Liesbeth maakt het alledaagse bijzonder. De toevoeging ‘blauw’ in de titel slaat zowel op de kleur van de kooitjes als op de gevoelswaarde die ‘blauw’ uitdrukt. ‘Blauw’ staat voor koud. Het blauwe uur, tussen slapen en waken of het platgezongen Engelse ‘Feeling alone and blue’. Weemoed naar de natuur.

Voor haar installaties, foto's, video's, acties en objecten laat Liesbeth zich inspireren door haar fascinatie voor alledaagse verschijnselen. Het ‘alledaagse’ is voor Liesbeth vreselijk en intrigerend tegelijk: het alledaagse als een geruststellend ritueel. Maar ook als een basis, kern, een strohalm om je aan vast te klampen in een ‘globaliserende’ wereld. Het alledaagse kan echter ook als een beperkende, fysieke en psychische last worden ervaren. En het alledaagse wordt door de alom aanwezige media geïnfiltreerd. Het alledaagse is dus overal, altijd en van iedereen; niemand kan er om heen.

In haar werk probeert Liesbeth het mysterie van het "Alledaagse" te vangen en te ontstijgen. Het alledaagse micro niveau (banale voorwerpen, handelingen, gemoedstoestanden, existentiële vragen) en het alledaagse macro niveau (de wereld die via media de privéruimte infiltreert) worden onderworpen aan een onderzoek, waarin onderlinge relaties in beeld, beleving en betekenis onder druk worden gezet. Een streven naar ‘The Transfiguration of the Commonplace’.

De materialen en technieken die Liesbeth gebruikt staan niet vast, maar worden geselecteerd op functionaliteit in een beeld.

Volg Liesbeth van Woerden:

WEB, FACEBOOK, INSTA

 

Ga terug
Top