open van 12 tot 17 uur

O.C. HOOYMEIJER
VOGELKIJKPUNT

O.C. Hooymeijer is uitgegroeid tot expert in niet-bestaande Europese vogels. Twee boekjes heeft hij erover gemaakt in een taal en een opzet die één op één lijkt te zijn overgenomen uit bestaande vogelgidsen. Met de Nederlandse en Latijnse naam, gegevens over baltsgedrag, broedgebied, en – als extra – de eetbaarheidsfactor. Hij maakt er illustraties en schilderijen van, maar ook speciale nestkasten en gereedschap om bijvoorbeeld te ‘pennen’, een niet-bestaande handeling die nogal wreed overkomt. Daarnaast schrijft hij over mensen die in de geschiedenis van de niet-bestaande vogels een belangrijke rol hebben gespeld. O.C. Hooymeijer toont ‘Vogelkijkpunt’, een blauw verkeersbord aan een paal. Dit is Hooymeijer op zijn duidelijkst: vorm en (beeld-)taal uit de gewone wereld op een anekdotische manier ombuigen tot iets serieus. Hij dwingt ons letterlijk op díe plek naar vogels te gaan kijken. Mooi symbool voor de menselijke drang om alles aan regels te binden en in systemen te vangen. Kortom: het menselijk perspectief.

Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Vanaf dat moment volgden vele exposities, zowel in Nederland als daarbuiten. Met zijn series schilderijen en tekeningen, waaronder Red Light District, Indian Portraits en Contemporary 17th Century Portraits, verwierf Hooymeijer nationale bekendheid. Zijn kunstwerk ‘O.C. Hooymeijers Panorama van Amsterdam’ werd in 2002 geëxposeerd door het Amsterdams Historisch Museum als onderdeel van de tentoonstelling ‘Liefde te Koop’. In de periode 2009 – 2012 maakte hij de series ‘Misbruik’, ‘Katholiek Misbruik’ en ‘De Verering’.

In zijn werk stond lang de mens centraal. Met de start van zijn projecten ‘The Great Exotic Birdshow’ en ‘De niet-bestaande vogels van Europa’, heeft de mens plaatsgemaakt voor de vogel. In dit recente werk valt zijn thematische aanpak, zijn expressionistische stijl en zijn niet te missen lijsten op.

Volg O.C. Hooymeijer

WEB, FACEBOOK

 

Ga terug
Top