open van 12 tot 17 uur

TANJA SMEETS
MIDNIGHT GARDEN

Inmiddels wereldberoemd zijn Smeets’ uit dagelijks, industrieel materiaal vervaardigde ‘groeisels’. Ze hangen, druipen en klimmen aan, van en op gebouwen, frames, eigenlijk alles wat als drager zou kunnen dienen. Ze wekken de indruk te groeien.

De romantiek van overwoekerde bouwwerken en resten van de menselijke beschaving wordt als je goed kijkt gelijk onderuit getrokken. Het materiaal waaruit het werk is opgebouwd is alles behalve organisch en levend. Daardoor krijgt het iets ongemakkelijks, zoals afval dat ergens is blijven hangen, als na een overstroming. Dat maakt het werk zo intrigerend.

Het werk op #TIERGARTEN komt rechtsreeks voort uit de installatie ‘Waves’ die Tanja maakte voor de IJsselbiënnale in 2019. 

Tanja Smeets onderzoekt in haar installaties organische groeiprocessen in de openbare ruimte en in museumzalen. Installaties die in dialoog gaan met de architecturale omgeving. De installaties lijken vaak bevroren in de tijd, in een fase tussen stromen en druipen, groeien en ontluiken. Als parasieten leggen ze een poëtische laag van organische vormen over het harde oppervlak.

Materialen uit het dagelijks leven die in grote groepen en verschillende maten worden gebruikt, spelen in deze constructies een belangrijke rol. Die overvloed aan materialen roept vragen op over ons verbruik, maar ook over wat we waardevol of waardeloos vinden en waarom. De spanning die ontstaat tussen deze nuchtere aanwezigheid enerzijds en het dreigende gevaar van een groeiend organisme anderzijds, speelt een belangrijke rol in haar werk.

Volg Tanja Smeets

WEBFACEBOOKINSTA

 

Ga terug
Top